- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Calendar religios ianuarie 2023. Când pică sărbători cu cruce roșie și când sunt celebrați mari Sfinți

01 Jan, 11:25 • Bumbeneci Diana
În luna ianuarie sunt mai multe sărbători religioase. Iată care sunt cele mai importante.
Calendar religios ianuarie 2023. Când pică sărbători cu cruce roșie și când sunt celebrați mari Sfinți

Luna ianuarie are 31 de zile, iar majoritatea sunt marcate cu cruce neagră sau roșie la nivel național, dar și cu cruce albastră la nivel regional, acolo unde sunt notate sărbători ale Sfinților la care nu se face priveghere, care au doxologie mare, sau cruce albastră pentru Sfinții români sau de peste graniță ce au moaștele în țara noastră.

Calendar religios ianuarie 2023

Prima sărbătoare din luna ianuarie are loc chiar pe data 1, când sunt două mari sărbători: Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului și Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Pe 2 ianuarie se face înainte-prăznuirea Botezului Domnului, iar vineri, pe 6 ianuarie se celebrează Botezul Domnului, cunoscut în viața religioasă drept: Boboteaza sau Dumnezeiasca Arătare.

Ai mai putea citi: Dobânda cheie, triplată în doar 12 luni! Coșmar pentru românii cu rate

Calendar religios 2023
Calendar religios 2023

Urmează, între 11 și 21, doar sărbători cu cruce neagră. Miercuri, pe 11 ianuarie, creștinii ortodocși, îl celebrează pe Sfântul Cuvios Teodosie. Marți, pe 17 ianuarie este Sfântul Antonie cel Mare, iar miercuri, pe 18 ianuarie sunt Sfinții Atanasie și Chiril, episcopii Alexandriei. Vineri, pe 20 ianuarie este Sfântul Eftimie cel Mare, iar miercuri, pe 25 ianuarie este sărbătoare cu cruce neagră, Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului.

Joi, pe 26 este Sfântul Iosif cel Milostiv, mitropolitul Moldovei, iar vineri, pe 27 ianuarie se celebrează aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur.

Ultimă sărbătoare, notată cu cruce roșie în calendarul ortodox, este Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Citește și: Începând cu 3 ianuarie, românii pot investi în titlurile de stat Tezaur

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult