- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sunt vizați toți românii cu credite. BNR anunță ce se întâmplă cu indicele ROBOR 28 noiembrie

28 Nov, 11:27 • Bumbeneci Diana
Banca Națională a Românei anunță ce se întâmplă azi cu ratele românilor. ROBOR 28 noiembrie.
Sunt vizați toți românii cu credite. BNR anunță ce se întâmplă cu indicele ROBOR 28 noiembrie

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,25%, anunță Banca Națională a României. Și indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,32.

ROBOR 28 noiembrie

Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,32. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

ROBOR
ROBOR

ROBOR vs. IRCC
Comparația dintre RoBOR (Robor) și IRCC (Indicele Robor la 3 luni) se referă la două rate de referință în România pentru calcularea dobânzilor la împrumuturi, în special pentru împrumuturile cu dobândă variabilă. Aceste rate sunt importante pentru bănci, companii și consumatori, deoarece ele influențează costurile împrumuturilor și economiile.

Diferențele notabile între cele două includ:

Durata de referință: ROBOR este un indice care poate fi calculat pentru diverse perioade, în timp ce IRCC se referă la dobânzile la 3 luni.
Utilizare: IRCC este utilizat în special pentru calcularea dobânzilor la credite ipotecare, în timp ce RoBOR este utilizat într-o varietate de produse financiare.
Volatilitate: primul poate fi mai volatil decât IRCC, deoarece este calculat pentru perioade mai scurte și poate fi influențat de schimbările pe termen scurt pe piața interbancară.

Ai mai putea citi și: De câți kilometri este nevoie pentru ca o mașină să fie implicată într-un accident? Un nou studiu arată ce se întâmplă cu mașinile care au peste 129.000 km

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult