- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Țara noastră va deveni cel mai important punct de export de cereale din Uniunea Europeană! Vești extraordinare pentru agricultorii români

23 Feb, 17:19 • Polojan Tudor
România are șanse mari să își transforme porturile într-un "Power House" pentru exportul de cereale. Țara noastră se află pe primul loc în clasamentul producătorilor de porumb și floarea-soarelui.
Țara noastră va deveni cel mai important punct de export de cereale din Uniunea Europeană! Vești extraordinare pentru agricultorii români

Preşedintele Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European, Norbert Lins a declarat, în cadrul Romanian Agri Trade Summit, că vede un enorm potențial în a transforma porturile țării în „The Power House“ al pieței de trading de cereale, în acest fel România devenind unul dintre cele mai importante puncte de distribuire a cerealelor din Europa, în mod special datorită faptului că avem deschidere la Marea Neagră, scrie Ziarul Financiar.

În acest fel, România poate deveni un hub important pe piața cerealelor pentru un termen lung, mai ales că sunt nenumărate oportunități care așteaptă să fie valorificate. În cadrul Romanian Agri Trade Summit s-au reunit peste 400 de specialiști veniți din 13 țări, la București.

Acesta a completat că aşa-zisele „coridoare ale solidarităţii“ care au fost create pentru a ușura transportul către piaţa la scară mare a UE şi către pieţele globale sunt o iniţiativă bună, care necesită, însă, investiţii majore în facilităţi de transport rutier, feroviar şi portuar. Printre aceste coridoare se numără şi cel din țara noastră, care a facilitat transportul de cereale din Ucraina prin Portul din Constanţa.

„Acestea sunt provocările pe termen scurt cu care ne confruntăm. Dar ele creează în acelaşi timp oportunităţi pentru viitor“, a mai completat Lins.

Mai citește și: Bătaie pe ajutoare sociale într-un oraș din România. Doar 35% din populație muncește

Vești extraordinare pentru agricultorii români! Țara noastră va deveni cel mai important punct de export de cereale din Uniunea Europeană / sursa foto: Socep
Vești extraordinare pentru agricultorii români! Țara noastră va deveni cel mai important punct de export de cereale din Uniunea Europeană / sursa foto: Socep

Un nou terminal de depozitat cereale în Portul Constanța

Un nou terminal

pentru cerealele grele oleaginoase se va deschide în Portul Constanța. Socep vine în ajutorul pieței cu un nou punct de stocare cu o capacitate impresionantă.

România a reușit să își consolideze poziția pe piețele terțe și să vândă peste 12,4 milioane de tone de cereale, adică 27% din exporturile totale ale blocului comunitar în anul 2022.

Compania Socep, deținătoarea noii capacități de stocare, transmite printr-un raport trimis către BVB că totalul suportat de noul terminal va fi de 650.000 de tone de cereale.

Nave de tip Panamax vor putea fi operate prin noul terminal. Acestea vor avea o capacitate cuprinsă între 65.000 – 67.000 tdw la un pescaj de până la 13,5 metri.

Te-ar mai putea interesa și: Depozitele în lei ale populației au depășit 179 de miliarde de lei. Creditul neguvernamental crește considerabil. Iată datele oficiale din partea BNR

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult