- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tinerii care au împlinit 30 de ani vor putea primi câte 100.000 de euro pentru a dezvolta întreprinderi sociale

09 May, 12:18 • Bocioacă Bianca
Tinerii de peste 30 de ani , exceptându-i pe cei din București și județul Ilfov, vor putea primi un ajutor în valoare de până la 100.000 de euro, din fonduri europene, pentru întreprinderi sociale.
Tinerii care au împlinit 30 de ani vor putea primi câte 100.000 de euro pentru a dezvolta întreprinderi sociale

Veste bună pentru tinerii de peste 30 de ani. Aceștia pot accesa fonduri europene în valoare de până la 100.000 de euro pentru a dezvolta întreprinderi sociale. Bugetul total este de peste 100 de milioane de euro, potrivit economedia.ro.

Totuși, antreprenorii nu vor accesa banii direct. Fondurile vor putea fi accesate în prealabil, de o serie de organizații, care vor selecta dezvoltatorii aspiranți în proiectele desfășurate de aceștia.

Citește și: Fonduri UE de 1,5 milioane de euro! Județele avizate pentru proiect. Singura condiție care trebuie respectată pentru a pune mâna pe bani

Ajutor pentru dezvoltarea de întreprinderi sociale

Pentru a accesa sumele, cei interesați trebuie să treacă prin cursuri de antreprenoriat timp de un an și să învețe cum să facă planuri de afaceri. Aceștia vor fi obligați să angajeze cel puțin patru persoane în întreprinderile sociale și să asigure o cofinanțare de cel puțin 10%.

Proiectul de Ghid al solicitantului a fost făcut public și se află în consultare publică până la data de 25 mai.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat în consultare proiectul „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban”, din cadrul PEO 2021 – 2027.

MIPE aproximează că 720 de astfel de întreprinderi vor fi sprijinite și se vor crea 3.064 de noi locuri de muncă.

Ministerul va face ghidul final și va deschide apelul de proiecte pentru organizațiile care vor derula proiectele. Mai apoi, vor fi selectate proiectele câștigătoare, după care organizațiile vor recruta tinerii antreprenori.

Citește și: Un miliard de euro din fonduri europene! La jumătatea anului 2023 banii vor ajunge la milioane de români

Este posibil ca în perioada 10 iunie 2023 – 10 august 1013, organizțiile și instituțiile interesate să poată depună proiectele în sistemul electronic MySMIS 2021.

Din bugetul total de aproape 105 milioane de euro, o alocare de 12,85 miliaone de euro va merge către investițiile teritoriale integrate (ITI), astfel:

  • ITI Valea Jiului – Municipii, orașe și suburbii: 2.857.160,00;
  • ITI Țara Făgărașului – Zone rurale: 1.428.580,00;
  • ITI Moții, Țara de Piatră – Zone de munte: 2.857.160,00;
  • ITI Delta Dunării – Alte tipuri de teritorii vizate: 5.714.320,00.

Maximum 30% din buget va fi alocat cheltuielilor neincluse în schema de ajutor minimis. Minimum 70% din buget va fi alocat subvențiilor pentru înființarea întreprinderilor.

Entități eligibile pentru depunerea proiectelor:

  • entități ale economiei sociale, rețele, uniuni, federații din sectorul economiei sociale;
  • entități relevante, respectiv: furnizori de formare profesională autorizați publici şi privaţi, furnizori de servicii de ocupare acreditați publici și privați, furnizori de servicii sociale, organizații sindicale şi organizații patronale, asociații profesionale, camere de comerț și industrie, ONG-uri;
  • autorități publice centrale sau locale, exclusiv în calitate de parteneri, în parteneriat cu toate categoriile de entități eligibile menționate mai sus.