- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toți românii cu rate la bancă primesc noi vești de la Banca Națională. Ce se întâmplă azi cu indicele ROBOR

22 Mar, 12:41 • Bumbeneci Diana
BNR a publicat astăzi valoarea indicelui bancar ROBOR, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei. ROBOR stagnează, pentru a doua zi la rând.
Toți românii cu rate la bancă primesc noi vești de la Banca Națională. Ce se întâmplă azi cu indicele ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat miercuri la 6,85% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

ROBOR stagnează

O valoare similară nu a mai fost atinsă din data de 23 iunie 2010.

La începutul anului 2022 indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Vezi și: Kelemen Hunor, face noi declarații legate de pensiile speciale. „Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil” 

ROBOR
ROBOR

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Citeşte şi: Banii pe care orice român ar trebui să îi aibă în casă, în caz de urgenţă

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 7,18%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat şi el la 7,56%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Vezi și: Se schimbă vârsta de pensionare. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii anunță și cine va primi mai mulți bani

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult