- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ultima oră: Enel vine cu precizări pentru abonați: „Toate activităţile operaţionale din România se desfăşoară şi vor continua să se desfăşoare în mod normal, fără a afecta clienţii finali”

23 Nov, 13:26 • Gabriela Andreescu
Grupul italian Enel, care a vorbit marţi despre vânzarea activelor din România de anul viitor, a venit cu precizări prin care arată că toate activităţile operaţionale ale companiei în România se desfăşoară şi vor continua să se desfăşoare în mod normal, fără a afecta clienţii finali.
Ultima oră: Enel vine cu precizări pentru abonați: „Toate activităţile operaţionale din România se desfăşoară şi vor continua să se desfăşoare în mod normal, fără a afecta clienţii finali”

Anunțul conform căruia furnizorul de energie electrică Enel, care acoperă o mare parte din teritoriul României, plănuiește retragerea de pe piața din țara noastră, a luat prin surprindere cei aproximativ 3 milioane de clienți care beneficiază de serviciile companiei.

Aceștia au început să își pună problema unor eventuale întreruperi de electricitate sau alte probleme în privința livrării de curent în parametri optimi. Acesta este motivul pentru care compania italiană a emis un comunicat prin care a dorit să liniștească apele.

“Toate activităţile operaţionale ale Enel în România se desfăşoară şi vor continua să se desfăşoare în mod normal, fără a afecta clienţii finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile şi produsele cu care sunt obişnuiţi”, anunţă compania, citată de news.ro.

Grupul Enel şi-a prezentat marţi Planul strategic 2023-2025, în care menționează retragerea de pe piața din România

Anul viitor, activităţile din Europa se vor concentra în jurul Italiei şi Spaniei, cu vânzarea activelor din România, iar în America Latină, grupul se aşteaptă să se retragă din Peru şi Argentina şi estimează că va vinde activele din Ceará (Brazilia) pentru a se concentra mai mult pe reţelele de distribuţie din mega-oraşe (Rio şi São Paulo).

Citește și: Un furnizor oferă cea mai ieftină energie electrică pentru consumatorii casnici! Prețul este sub cel plafonat! Cum să închei un contract ca să plătești mai puțin iarna asta

Oficialii companiei au oferit explicații pentru această mișcare surprinzătoare din partea furnizorului italian:

„Am decis să ieşim din România pentru ca am ajuns într-un punct în care este dificil să mai obţinem o creştere suplimentară în viitor. Am ”saturat” spaţiul pentru investiţii în reţele si am ajuns – mai mult sau mai puţin – într-o poziţie pe segmentul de clienţi şi de producţie care nu mai oferă multe posibilităţi de creştere,” a spus Francesco Starace, CEO şi director general al Enel.

Grupul Enel şi-a prezentat marţi Planul strategic 2023-2025, în care menționează retragerea de pe piața din România
Grupul Enel şi-a prezentat marţi Planul strategic 2023-2025, în care menționează retragerea de pe piața din România

Executivul Enel a spus că decizia companiei de a ieși din România nu a fost cauzată de legislația din țara noastră:

„Deci motivul pentru care plecăm nu este pentru că nu ne place cadrul legal şi de reglementare din România, care nu este mai bun sau mai răi decât multe altele. Am văzut că toate guvernele europene au luat măsuri în contextul preţurilor mari la gaze din toată Europa. Nu cred că România s-a descurcat mai bine sau mai rău decât alţii.”

Directorul general Enel a declarat că furnizorul este mândru de valoarea creată în România și consideră că spațiul de creștere potențială pe piața locală a ajuns limitat:

Trebuie să ne descurcăm în această situaţie cât de bine putem. Dar nu este o judecată în această privinţă, ci doar faptul că spaţiul de creştere potenţială suplimentară în ţară este foarte limitat. S-ar putea spune că este mai degrabă o recunoaştere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează, într-un mod bun, valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaştere a muncii bune făcute acolo”, a mai spus Francesco Starace, CEO şi director general al Enel.

În plus, unele zone geografice, precum Australia şi Grecia, se aşteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship. Se preconizează că se va cristaliza valoarea portofoliului de gaze din Spania.

De asemenea, numărul punctelor de încărcare a vehiculelor electrice va creşte de la circa 0,5 milioane estimate în acest an la circa 1,4 milioane în 2025. Până în anul 2025, Grupul Enel se aşteaptă să adauge aproximativ 21 GW de capacitate instalată de energie regenerabilă (din care aproximativ 19 GW în ţările sale principale).

Citește și: Seniorii cu pensii de până la 3.000 de lei vor primi ajutoare suplimentare, pe lângă majorările de pensii! Anunț de ultimă oră de la ministrul Muncii

Între ani 2023 şi 2025, Grupul energetic italian Enel se aşteaptă să investească un total de aproape 37 de miliarde de euro. Se preconizează că venitul net ordinar al grupului va ajunge la 7-7,2 miliarde de euro, în anul 2025, faţă de 5-5,3 miliarde de euro estimat în acest an.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult