- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un ciclon mediteranean, amenințare pentru România. Prognoza meteo actualizată

22 May, 09:01 • Bumbeneci Diana
Un nou ciclon mediteranean ameninţă România. Cum va fi influenţată prognoza meteo, anunță specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie.
Un ciclon mediteranean, amenințare pentru România. Prognoza meteo actualizată

Un nou ciclon format în Mediterană ameninţă mai multe zone din Europa, printre care şi România. Roxana Bojariu, climatolog, a explicat cum va fi influențată vremea de acest nou sistem, anunță Antena3.

Un ciclon amenință România

Meteorologii au emis o avertizare meteo nowcasting Cod portocaliu de ploi torențiale pentru localități din județul Buzău. Multe județe se află sub avertizare Cod galben.

Roxana Bojariu, șefa Grupului de Cercetare privind variabilitatea și schimbarea climei din cadrul Departamentului de Climatologie, a explicat dacă este posibil ca aceste fenomene extreme să fie din cauza ciclonului mediteranean care a făcut prăpăd în Italia.

Zonele cu albastru de pe hartă indică precipitațiile respective. România este influențată de zona aceasta de presiune joasă, dar nu atât de direct precum Italia. Și nu e vorba de ciclonul care a fost la începutul și mijlocul săptămânii trecute.

E vorba de un nou ciclon generat în Marea Mediterană, care afectează iarăși zone de acolo și care în zilele ce urmează se va deplasa spre est, aducând ploi foarte abundente, mai ales în Grecia și Turcia.

Evident că noi vom fi influențați prin favorizarea instabilități lor, dar nu direct. Aceste instabilități creează furtunile de vară în care avem ploi de scurtă durată, dar care pot să fie cantitativ însemnate local și cu manifestări de tip fulgere și intensificări de vânt, chiar și episoade de grindină.

Sunt fenomene specifice verii atunci când crește temperatura și când apa evaporată din sol, din vegetație ajunge și formează nori cu dezvoltare pe verticală mare și local, acești nori pot să aducă furtunile de vară de care vă ziceam”, mai anunță meteorologul.

Specialistul ANM mai anunță în acest context că va fi o zonă din Maroc și din Peninsula Iberică acolo unde se vor înregistra săptămâna ce vine ploi, poate chiar și probleme legate de inundații, cu viituri rapide, poate chiar și zona în Maroc, furtuni de praf care poate s-ar putea, vom vedea, să aducă și transport în acea zonă de praf saharian. Dar asta se va vedea, trebuie urmărite materialele respective.

Ai mai putea citi: Meteo 19 mai – 19 iunie. Adio vreme caldă. Urmează ploi, vijelii puternice, grindină, tunete şi fulgere

„Noi vom avea în partea a doua a săptămânii o generalizare a acestor precipitații, când s-ar putea să avem impact mai direct din partea unor formațiuni formate deasupra Mediterane. Dar iarăși încă e devreme, va trebui să așteptăm zilele care să ne zică mai clar care e traiectoria, e foarte important, care e traiectorii a unui astfel de sistem organizat.

Dacă vorbim de ciclon mediteranen e o denumire ce poate să mască confuzii, dar e vorba de ciclon extra-tropicali, ciclonii tropicali au alt mecanism de formare se formează în zonele tropicale deasupra apelor foarte calde de acolo trebuie să ai temperaturi mai mari de 26°C pe un strat cam de 100 m deasupra oceanului, adică la suprafața oceanului.

Și acolo evident ai formațiuni formate mult mai mari ca dimensiune și cu impact cu vânturi, cu precipitații mult mai severe decât în cazul ciclonilor extra tropicali. Iar dintre ciclonii extra tropicali, ciclonii mediteraneni sunt și ei mai mititei. Nu sunt chiar cei mai impresionanți ca dezvoltare spațială și ca impact.

Dar totuși local pot să aibă un impact mare, mai ales când vin așa numiți cicloni mediteraneni medicane, adică deși sunt extra-tropicali, au niște manifestări și se dezvoltă exploziv și local pot să aducă probleme foarte mari„, a spus Roxana Bojariu, șefa Grupului de Cercetare privind variabilitatea și schimbarea climei din cadrul Departamentului de Climatologie, la Antena 3 CNN.

Ai mai putea citi: ROBOR a scăzut! Vești excelente pentru românii cu rate la bancă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult