- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vestea momentului despre salariul minim în România. Câți bani vor încasa românii după majorare. Ministrul Muncii a făcut anunțul

26 Jul, 18:55 • Lupu Alexandra
Noul salariu minim în România! Ministrul Muncii a făcut calculele. Câți bani vor primi în mână românii după majorare.
Vestea momentului despre salariul minim în România. Câți bani vor încasa românii după majorare. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Coaliția de guvernare a decis creșterea salariului minim pe economie în România de la 1 septembrie 2023. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a prezentat calculele, informează antena3.ro.

Noul salariu minim în România

În ciuda faptului că Guvernul a ajuns la un acord pentru creșterea salariului minim pe economie de la 1 septembrie, unele venituri ar putea scădea după ordonanța austerității. Ministrul Muncii afirmă că guvernanții își doresc să încurajeze munca în România. Concret, angajații din construcții s-ar putea trezi cu salarii mai mici, dacă vor plăti la contribuția de sănătate din toamnă.

Citește și despre: Pensii mai mari pentru milioane de români. Vestea bună a fost dată de ministrul Muncii. „Ne dorim să venim cu o creștere a pensiilor”

Simona Bucura Oprescu a precizat că toate aceste decizii se iau în Consiliul național tripartit. Ministrul Muncii a afirmat că își dorește să fie încurajată munca, dar mai mult decât atât, nu vrea ca oamenii să fie obligați să plece din țară pentru a se bucura de un trai decent. Simona Bucura Oprescu vrea să aducă românii înapoi acasă, referindu-se la cei care sunt plecați în străinătate pentru a munci.

Ministrul Muncii a precizat că, la momentul actual, dintr-un salariu, aproape 50% se duce la stat de la angajat și de la angajator. Simona Bucura Oprescu declară că își dorește ca românii să plătească taxe cât mai scăzute.

„Toate aceste decizii se iau în Consiliul naţional tripartit şi vor fi luate după ce sunt discutate atât cu sindicatele, cât şi în interiorul guvernului şi al coaliţiei de guvernare. Noi avem aceeaşi impozitare şi ar trebui să ne bucurăm că există intenţia de a da, şi nu intenţia de a lua, spre deosebire de alte guverne.

Valoarea salariului minim de fiecare dată se face printr-o decizie a Consiliul naţional tripartit, la care sunt prezenţi nu doar reprezentanţii Guvernului, ci şi cei ai sindicatelor, şi ai patronatelor (…). Cea mai bună politică pe care noi o avem este să încurajăm munca, nu vrem să facem oamenii să plece din ţară. Ne dorim ca românii care muncesc aici să rămână acasă, iar cei plecaţi să revină.

Salariu
Salariu

Avem de îndeplinit nişte ţinte, este important să avem venituri decente şi cred că soluţia este la guvern să găsească soluţii. Acum, dintr-un salariu se duce la stat, de la angajat şi angajator aproape 50%, adică 47,5%.

În ce mă priveşte, pentru că sunt ministrul Muncii, îmi doresc taxe cât mai scăzute, dar este important ca noi să avem politica bugetară care să poată să susţină aceste reforme”, a declarat ministrul Muncii, miercuri, la Antena 3 CNN.

De la 1 septembrie 2023, românii vor încasa un salariu minim pe economie de 3.300 de lei, adică 1.981 net. Din această creștere, 207 lei îi revin statului, iar 93 de lei îi revin angajatului. În cele din urmă, de la 1 ianuarie 2024, salariul minim brut va fi de 3.750 lei, adică 2.231 lei net. Suma de 417 lei va ajunge la stat, iar 333 de lei în revin angajatorului, potrivit calculelor prezentate la Antena 3 CNN.

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, anunțul momentului pentru milioane de angajați. Se măresc salariile în România! „Vom mări salariul minim”