- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vestea zilei pentru românii care plătesc rate la bancă. ROBOR 12 iulie vine cu cea mai mică valoare din ultimul an

12 Jul, 11:16 • Bumbeneci Diana
BNR anunță o nouă scădere pentru ROBOR. Românii cu rate la bancă ar putea plăti mai puțin, potrivit ultimelor date furnizate de Banca Națională.
Vestea zilei pentru românii care plătesc rate la bancă. ROBOR 12 iulie vine cu cea mai mică valoare din ultimul an

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,49%, de la 6,50%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, anunță Banca Națională a României (BNR).

ROBOR scade la jumătatea acestei săptămâni

Conform Economica, ROBOR la 3 luni a scăzut şi azi şi a ajuns la6,49 procente, cea mai mică valoare din 1 iulie 2022 şi până acum. De partea cealaltă, ROBOR la șase luni a scăzut până la 6,57%, cel mai mic nivel din 29 iunie încoace. Declinul indicilor ROBOR a început după ce Consiliul Concurenței a anunţat că va controla dacă cele mai mari bănci din România au făcut înţelegeri care să crească dobânzile ROBOR mai mult decât ar fi fost justificat (1 noiembrie 2022).

Vezi și: Ultimă oră de la NATO! Armata Spaniolă intervine în România

ROBOR BNR
ROBOR BNR

Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,57%, de la 6,59%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,98% la 5,94%.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Vezi și: Jobul plătit cu un salariu de 1400 de euro pe lună. Românii care se angajează aici au abonament la clinici medicale private şi posibilitatea de a lucra remote

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult