- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune! Băncile scad dobânzile la depozite. Dobânzile se află între 4 și 8% pentru scadența de 3 luni

21 Jun, 12:10 • Lupu Alexandra
Mari surprize. Băncile scad dobânzile la depozite. Se pot observa instituții de credit care și-au îmbunătățit ofertele de dobândă la depozitele la termen în lei.
Vești bune! Băncile scad dobânzile la depozite. Dobânzile se află între 4 și 8% pentru scadența de 3 luni

Decizie neașteptată! Băncile au început să reducă dobânzile la depozite. Plaja predominantă a dobânzilor la depozitele la termen în lei se află acum în jurul a 6 – 7%, informează Ziarul Financiar.

Băncile scad dobânzile la depozite

Depozitele la termen sunt ușor ajustate, ajungând să mai elimine un prag maxim, referindu-ne la cel de 9%. Se pot observa instituții de credit care și-au optimizat ofertele de dobândă la depozitele la termen în lei, în ciuda faptului că majorarea este una minoră.

Aurelian Dochia, analist economic, a explicat pentru ZF că băncile gestionează în permanență trezoreria. Reprezentantul a adăugat că instituțiile bancare au de multă vreme depozite suficiente, mai ales în condițiile în care ritmul creditării nu a crescut, ci stagnează din cauza majorării dobânzilor la credite.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Noi titluri de stat Tezaur pentru iunie-iulie. Ce dobânzi pot obține românii și care este perioada de cumpărare

Depozite bancare
Depozite bancare

„Băncile nu sunt foarte interesate să atragă noi depozite şi îşi permit în felul acesta să ţină dobânzile destul de scăzute.

Marja aceasta mare care s-a menţinut între dobânzi la depozite şi dobânzi la credite a făcut ca profitul băncilor în 2022 să fie la un nivel record.

În general asta este o situaţie temporară, dar cât va ţine, care va fi situaţia pe piaţă anul acesta este greu de spus”, a explicat Aurelian Dochia.

El a completat că este interesant că oamenii au continuat să depună banii la bănci chiar și în vreme de pandemie. Acest lucru se întâmpla în ciuda faptului că veniturile erau scăzute sau stagnate și în ciuda faptului că exista temerea că economiile vor scădea.

Citește și despre: BCE: Prețurile locuințelor scad puternic, deși dobânzile cresc scandalos „Se majorează povara dobânzii pentru actualele credite ipotecare”