- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

BCE: Prețurile locuințelor scad puternic, deși dobânzile cresc scandalos „Se majorează povara dobânzii pentru actualele credite ipotecare”

31 May, 22:36 • Constantin Cristina
BCE a anunțat că prețurile locuințelor vor scădea miraculos, însă dobânzile continuă să crească semnificativ. Viața românilor nu se va ușura.
BCE: Prețurile locuințelor scad puternic, deși dobânzile cresc scandalos  „Se majorează povara dobânzii pentru actualele credite ipotecare”

Locuințele se pregătesc de scăderi ale prețurilor „dezordonate”, în timp ce cresc ratele și mai mult la creditele ipotecare care vor împiedica și mai mult achiziționa achiziționarea unei case, a precizat Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit Reuters.

Citește și: Vești bune pentru români. Rata anuală a inflației a scăzut semnificativ în aprilie 2023. INS a făcut anunțul astăzi!

BCE: Prețurile locuințelor scad puternic, deși dobânzile cresc scandalos

BCE a majorat dobânda de politică monetară de la un minim istoric, începând cu luna iulie, pentru a împiedica creșterea continuă a inflației.

„Pe viitor, o scădere a preţurilor ar putea deveni dezordonată pe măsură ce majorarea dobânzilor pentru noile credite ipotecare compromite accesibilitate şi majorează povara dobânzii pentru actualele credite ipotecare, în special în ţările unde predomină creditele ipotecare cu dobândă variabilă”, subliniază BCE.

locuințe
locuințe

Nu sunt menționate aceste țări, însă BCE arată că Portugalia și țările baltice se numără printre cele unde creditele ipotecare cu dobânda variabilă este cea mai mare, conform instituției de la Frankfurt.

BCE atras de asemenea un semnal de alarmă cu privire la regiunile unde investitorii instituţionali şi-au asumat poziţii mari pe piaţa imobiliară rezidenţială şi care ar putea suferi o lovitură serioasă în situaţia retragerii capitalului. Printre aceste zone se numără Berlinul, unele părţi din Germania de Vest şi unele capitale precum Paris, Madrid, Lisabona şi Dublin.

Pe de altă parte, BCE susţine că gospodăriile din zona euro beneficiază de o piaţă a muncii solide, ceea ce înseamnă că există mai puţini oameni care ar putea să înceteze să îşi mai plătească ratele la credite din cauza şomajului.

Alte articole: Avertisment de la Banca Centrală Europeană (BCE): lupta contra inflației ridicate nu s-a terminat