- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune de la Guvern! Sprijin de 5.000 de lei pentru familii și copii. Ce condiții trebuie să îndeplinești

04 Sep, 12:43 • Cornel Ghimeșan
Guvernul vine cu o nouă propunere de proiect care are scopul de a susține familiile tinere și fără posibilități, dar și mamele singure. Sprijinul financiar acordat de stat ar urma să se ridice la 5.000 de lei.
Vești bune de la Guvern! Sprijin de 5.000 de lei pentru familii și copii. Ce condiții trebuie să îndeplinești

În cadrul Guvernului a fost propus un nou proiect cu scopul de a susține familiile din România. Inițiativa aparține parlamentarilor din Partidul Național Liberal (PNL) și vizează acordarea unei sume de 5.000 de lei pentru familiile cu trei copii sau mai mulți.

Citește și: Șoferii vor plăti sume uriașe! Guvernul va lua măsuri radicale începând cu iarna 2023

Modul în care acești bani ar ajunge la cetățenii români este următorul: familiile cu trei copii ar beneficia de un salariu minim net, familiile cu patru copii ar primi un salariu minim net și jumătate, iar cele cu cinci copii ar avea dreptul la două salarii minime. Pentru familiile cu șase copii, sprijinul ar consta în două salarii minime și jumătate.

Acest sprijin financiar ar fi acordat până la vârsta majoratului copiilor și nu ar ține cont de venitul familiei în care aceștia se află. Cu toate acestea, conform informațiilor de pe infohuedin.ro, părinții ar trebui să aibă un anumit nivel de venit pentru a beneficia de acest ajutor din partea statului.

Nu este singura formă de sprijin pe care Guvernul o oferă familiilor, în special celor cu copii. Astfel, mamele din zone defavorizate, mamele minore și cele provenite din Ucraina vor primi un sprijin financiar în valoare de 2.000 de lei, destinat achiziționării de produse necesare îngrijirii nou-născuților, cum ar fi scutece și articole sanitare. Acest ajutor este disponibil prin intermediul programului „Trusoul nou-născutului”.

Acești ajutor poate fi cerut la cel mult trei luni de la nașterea copilului. Banii pot fi folosiți doar pe teritoriul României. De asemenea, trebuie menționat faptul că aceștia nu pot fi retrași.

Sprijin de 5.000 de lei de la Guvern

Conform prevederilor Ordonanței de Urgență 113/2022, mamele eligibile pentru acest sprijin includ următoarele categorii:

  • Mamele cărora li s-a recunoscut dreptul la un venit minim garantat în conformitate cu Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, printr-o decizie scrisă emisă de către primarul localității lor;
  • Mamele care fac parte din familii care primesc alocația pentru susținerea familiei în conformitate cu Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei;
  • Mamele cu dizabilități;
  • Mamele aflate temporar în situații critice de viață, cum ar fi victime ale calamităților naturale, ale violenței domestice sau persoane dependente, sau care se află în situații deosebit de vulnerabilitate, cum ar fi lipsa locuinței sau evacuarea din propria locuință;
  • Mamele care nu dețin documente de identitate și, din acest motiv, nu au acces la drepturile civile;
  • Mamele minore;
  • Mamele originare din zona conflictului armat din Ucraina.

Valoarea totală a acestui program este de 12 milioane de euro. Acești bani sunt acordați prin intermediul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

„Sunt bani care asigură tinerelor mame produsele de bază pentru îngrijirea copiilor precum îmbrăcăminte, produse de igienă şi lapte praf, acestea pot fi achiziţionate din unităţile partenere în program. Prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 – 2027, bugetul destinat măsurilor dedicate mamelor şi copiilor în situaţii dificile este de 450 de milioane de euro şi cuprinde, pe lângă sprijinul material direct precum sumele pentru trusoul nou născutului, şi alte tipuri de intervenţii precum creşterea oportunităţilor pe piaţa muncii pentru femei, finanţarea cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrană, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru cei mici”, a transmis ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Alte articole: Anunțul momentului pentru toți pensionarii din România. Șeful CNPP anunță schimbări majore. „OUG a fost adoptată în ședință de Guvern”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult