- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru 5 milioane de români la final de an. Vor fi scuțiți de plata unei taxe

12 Dec, 13:15 • Andrei Alina
La emiterea primei cărți electronice de identitate, solicitanții vor fi scutiți de plata taxei, costurile cu emiterea acesteia urmând să fie acoperite de sta. Măsura apare într-un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Vești bune pentru 5 milioane de români la final de an. Vor fi scuțiți de plata unei taxe

Un proiect de Hotărâre de Guvern de la MAI prevede ca persoanele cu vârsta mai mare de 14 ani să fi scutite de la plata contravalorii cărții electronice de identitate solicitate cu condiția să fie prima socilitare de emitere într-un interval de timp de cinci ani, anunță avocatnet.ro.

Pentru cărţile electronice de identitate emise cu un termen de valabilitate de cinci ani, intervalul de timp se consideră a fi îndeplinit cu 180 de zile înainte de împlinirea acestuia.

Citește și: Impozite 2024. Marcel Ciolacu vorbește despre taxele românilor. „Am scos nişte excepţii”

 

Vești bune pentru 5 milioane de români la final de an. Vor fi scuțiți de plata unei taxe

Exceptarea de la plata taxei de “buletin” se va aplica fie că este vorba de primul act de identitate al unei persoane, solicitat la împlinirea vârstei de 14 ani, fie atunci când acesta se preschimbă, când datele conținute au suferit modificări (numele sau prenumele titularului ori domiciliul se schimbă), în cazul deteriorării, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate și altele, potrivit legislației.

Statul român va suporta cheltuielile cu emiterea a cel puțin 5 milioane de cărți electronice, banii alocați ajungând, potrivit estimărilor făcute de autorități, pentru carțile de identitate electronice emise în următorii trei ani, respectiv până în 2026.

Citește și: 10 curiozități despre noile măsuri fiscale. Taxele care cresc și bonusurile care dispar

“Sumele necesare decontării cărților electronice de identitate sunt accesate din alocarea financiară disponibilă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, denumit în continuare P.N.R.R., – Componenta 7 – Investiția 8 – Carte de identitate electronică și semnătură digitală calificată, până la atingerea țintelor aferente acestor investiții”, iar asigurarea contravalorii cărților electronice de identitate din fondurile amintite “se realizează doar în perioada de implementare a P.N.R.R., pentru o singură carte electronică de identitate”, după cum stabilește proiectul.

601_1701275889_Proiect HG