- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru angajați. O anumită categorie beneficiază de noi sporuri. Majorările salariale pot ajunge până la 50%

16 Mar, 12:53 • Lupu Alexandra
Guvernul a aprobat acordarea unor noi sporuri pentru angajați. Iată ce categorie de salariați pot beneficia de ajutorul bănesc și care este valoarea lui.
Vești bune pentru angajați. O anumită categorie beneficiază de noi sporuri. Majorările salariale pot ajunge până la 50%

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri Regulamentul-cadru care se va folosi pentru calcularea majorării salariale aplicabilă pentru angajații care sunt implicați în derularea proiectelor finanțate din fondurile europene. Potrivit Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), actul normativ este cel care stabilește criteriile de acordare a procentului de mărire, așa cum anunță economedia.ro.

O nouă majorare salarială pentru angajați

Angajații care sunt implicați în derularea proiectelor finanțate din fonduri europene pot beneficia de o majorare salarială, așa cum prevede noul Regulament-cadru, aprobat de Guvern în ședința de miercuri. Actul normativ prezentat stabilește criteriile de acordare a procentului de mărire pentru personalul care ocupă o funcție de bază în instituțiile sau autoritățile publice, responsabil de programele desfășurate prin fondurile europene nerambursabile sau cele externe rambursabile. Aceste informații sunt valabile și pentru proiectele finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență sau pentru cele aferente. De asemenea, măsurile se aplică și dacă vorbim despre condițiile de înființare a astfel de posturi în afara organigramei.

Citește și: Cresc salariile angajaților de la stat. O nouă categorie de bugetari beneficiază de majorări

„Toate proiectele de succes susţinute cu fonduri europene au în spate echipe care au lucrat mult şi eficient, în fiecare etapă a proiectului, pentru a aduce rezultate.

Doar cine îşi aduce cu adevărat aportul pentru schimbarea vieţii comunităţii va beneficia de majorare. Actul normativ adoptat astăzi stabileşte criterii de performanţă pentru ca oamenii să fie recompensaţi strict pe măsura aportului pe care îl aduc. Este un lucru firesc în mediul privat, acum este un lucru firesc şi pentru oamenii competenţi din administraţie care gestionează fonduri europene”, declară Marcel Boloș.

Conform noului regulament, majorarea salarială se acordă în funcție de numărul de ore alocat activităților pentru a susține fiecare proiect, după cum urmează: 10% până la 20 ore, 20% pentru 21 – 40, 30% pentru 41 – 60, 40% pentru 61 – 80, respectiv, 50% pentru 80. Noile criterii arată că procentele se aplică atât la nivelul președinților, cât și vicepreședinților consiliilor județene, precum și al primarilor și viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale.

Guvernul a aprobat majorarea salarială pentru o anumită categorie de angajați
Guvernul a aprobat majorarea salarială pentru o anumită categorie de angajați

„Indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă se majorează cu până la 50% în funcţie de clasificarea UAT-urilor, numărul, tipul şi valoarea proiectelor aflate în implementare pentru care unităţile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar”, transmite MIPE.

„În cazul indemnizaţiilor lunare ale primarilor şi viceprimarilor de comune, valoarea cumulată a proiectelor în funcţie de care sunt stabilite pragurile de creştere este mai mică decât cea aplicată în cazul preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, primarilor şi viceprimarilor de municipii şi oraşe. Dacă 50% din valoarea cumulată a proiectelor aflate în implementare reprezintă proiecte care au ca obiect capacitatea administrativă a beneficiarului, atunci sporul primit se poate ridica la maxim 25%”, completează reprezentanții MIPE.

Vezi și: Pensionare după doar 25 de ani de cotizație. Cine sunt angajații care se pot pensiona acum atât de devreme