- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru fermieri! Ajutoarele de minimis au fost dublate: majorare la 50.000 de euro pe fermă

02 May, 14:39 • Fundeanu Madalina
Ajutoarele de minimis au fost dublate. Fermierii vor primi până la 50.000 de euro pentru o fermă pe parcursul a trei ani.
Vești bune pentru fermieri! Ajutoarele de minimis au fost dublate: majorare la 50.000 de euro pe fermă

S-au dublat ajutoarele de minimis pentru fermieri. 14 țări membre ale UE, la inițiativa Germaniei, au solicitat Comisiei Europene să majoreze pragul pentru ajutoarele de minimis până la 50.000 de euro pentru o fermă pe parcursul a trei ani (de la nivelul actual de 25.000 de euro) precum şi a plafonului naţional corespunzător, notează agrointel.ro.

Dublarea ajutoarelor de minimis pentru fermieri

În cadrul întâlnirii Consiliului de miniștri Agrifish care a avut loc luni, 29 aprilie, delegaţia din Germania a cerut Comisiei Europene să mărească pragul pentru ajutoarele de minimis până la 50.000 de euro pentru o fermă pe parcursul a trei ani (de la nivelul actual de 25.000 de euro) precum şi a plafonului naţional corespunzător. Măsuri asemănătoare ar urma să se aplice în sectorul pescuitului şi acvaculturii.

Ministerul Agriculturii din Bulgaria a anunțat că a susținut solicitările referitoare la majorarea ajutoarelor de minimis în sectorul agriculturii, pescuitului şi acvaculturii, a transmis ministrul bulgar al Agriculturii şi Alimentaţiei, Georgi Tahov.

„Este important să luăm în calcul provocările crescute cu care se confruntă agricultura şi să ne asigurăm că un buget suficient va aduce siguranţă în sector. Este esenţial să facem eforturi spre egalizarea nivelului plăţilor directe în aşa fel încât fermierii din ţările cu plăţi mai mici să se simtă pe picior de egalitate cu alţi fermieri din UE. Trebuie să reconstruim încrederea fermierilor în PAC”, a spus Georgi Tahov.

În cadrul unei discuții referitoare la problemele comerciale din agricultură, Tahov a declarat că studiile de impact ex-ante ale acordurilor comerciale precum şi măsurile comerciale autonome trebuie să includă analize mai ample. Scopul constă în evitarea compromiterii viabilităţii unor sectoare agricole sensibile. Georgi Tahov a mai spus că introducerea unor tarife zero sau reduse, mai degrabă decât liberalizarea completă, ar fi un instrument adecvat pentru a limita impactul negativ.

Citește și: Sfaturile unui expert financiar pentru românii care ies la pensie. Secretul unei bătrâneți lipsite de griji

fermieri
fermieri

Declarațiile oficialilor români cu privire la subiectele discutate la Consiliului Uniunii Europene

Țara noastră a fost reprezentată la Consiliului Uniunii Europene de către secretarul de stat în cadrul MADR, Sorin Moise. Pe agenda întâlnirii desfășurate la Luxemburg se numără și un schimb de opinii privind provocările cu care se confruntă sectorul agricol european și preocupările UE în acest context, dialogul strategic privind viitorul agriculturii europene, aspecte comerciale și rapoartele anuale privind performanța PAC.

„Cu această ocazie, secretarul de stat a subliniat importanța reducerii sarcinii administrative în aplicarea condiționalităților de către fermieri în contextul actual, iar pe termen mediu si lung preocupările vizează flexibilizare și simplificare, mai ales în sensul adaptării condiționalității de mediu la realitățile specifice statelor membre.

În intervențiile sale, secretarul de stat a punctat relevanța continuării convergenței externe, pentru reducerea decalajului dintre fermierii din diferitele state membre, care acționează pe o piață comună.

De asemenea, Sorin Moise a susținut că este necesar un cadru financiar adaptat nevoilor fermierilor, care să le permită o finanțare corespunzătoare cu cerințele și ambițiile legate de mediu și climă în scopul menținerii competitivității sectorului agricol european și dezvoltării durabile a spațiului rural”, a anunțat MADR.

Conform sursei menționate, secretarul de stat Sorin Moise a mai declarat că trebuie acordată o atenție deosebită obiectivelor fundamentale pentru un sector agricol european în măsură să asigure securitatea alimentară cu produse de calitate, accesibile tuturor categoriilor de consumatori, precum și tranziția verde, între care se regăsesc reînnoirea generațională, introducerea rezultatelor cercetării și stimularea inovării și a digitalizării, și instrumente mai bine adaptate nevoii gestionării corespunzătoare a riscurilor.

De asemenea, politica propusă de România pentru a atinge obiectivele PS-PAC propune și asigurarea unui mod mai facil de implementare a intervențiilor de către fermieri, după cum a reiterat Sorin Moise.

Vezi și: Anunțul momentului pentru toți pensionarii din România! Ce se va întâmpla cu majorarea indemnizațiilor