- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru români! A crescut salariul minim pe economie cu 17,6% față de anul precedent

24 Mar, 14:39 • Constantin Cristina
Salariul minim pe economie a crescut cu 17,6% anul acesta, dar rămâne de trei ori mai mic față de cel din țările din străinătate.
Vești bune pentru români! A crescut salariul minim pe economie cu 17,6% față de anul precedent

Salariul minim pe economie a crescut cu 17,6% față de 2022. Cu tot cu această creștere, salariul rămâne de trei ori mai mic față de salariul minim din Germania, Franța și Olanda, arată un raport „OLX – Indexul Locurilor de Muncă 2022”.

Citește și: Este oficial! România trebuie să adopte salariul minim european. Ce bani vor încasa românii

Salariul minim pe economie a crescut

Principalul factor care a influențat creștere salariului minim pe economie este inflația, care este într-o continuă creștere. Salariul minim a crescut de la 2.550 de lei brut în 2022 la 3.000 de lei brut în 2023. De aceasta majorare beneficiază peste 2,1 milioane de salariați, conform datelor publicate de Ministerul Muncii, a transmis stiripesurse.ro.

Anul trecut, România s-a poziționat pe locul patru în clasamentul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai mic salarii. Următorul loc mai jos după România este Bulgaria, unde salariul minim era de 1.785 lei brut/lună în 2022, apoi urmează Letonia cu 2.458 lei brut/lună și ultima, Ungaria cu 2.479 lei brut/lună.

salariul minim a crescut
salariul minim a crescut

Salariul este stabilit în funcție de necesitățile dintr-o țară

Noua directivă care a fost recent aprobată în Parlamentul European susțin că salariații au dreptul la o viață decentă, iar pentru a reuși lucrul acesta, salariul trebuie să acopere necesitățile zilnice, dar și costul vieții într-un mediu economic european.

Drept urmare, statele membre al Uniunii Europene sunt încurajate să analizeze în funcție de fiecare țară ce salariu ar fi demn pentru a asigura corectitudine cetățenilor.

De asemenea, este posibilă o creștere a salariului minim pe economie și în viitorii ani. Pe baza statisticilor prelevate în cadrul raportului Locurilor de Muncă 2022, salariul minim brut pe lună, în valoare de 3000 lei, reprezintă 45% din nivelul salariului mediu la nivel național în 2023.

Majorarea salariului minim poate reprezenta motivația necesară pentru o paletă mai extinsă de candidați, de a aplica în cadrul unui loc de muncă, în contextul deficitului de personal pe care îl resimt companiile din țară, a informat sursa menționată mai sus.

Alte articole: Creștere îngrijorătoare a numărului de angajați plătiți cu salariul minim pe economie. Explicația speciliștilor