- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru românii cu rate. BNR anunță ce se întâmplă cu indicele ROBOR

08 May, 12:25 • Bumbeneci Diana
BNR 8 mai. Banca Națională a publicat astăzi valoarea indicelui bancar ROBOR, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.
Vești bune pentru românii cu rate. BNR anunță ce se întâmplă cu indicele ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat luni la 6,66%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă. Datele au fost publicate de BNR.

Ce se întâmplă astăzi cu indicele ROBOR

O valoare similară nu a mai fost înregistrată din data de 2 noiembrie 2010. La începutul anului 2022 indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%, mai este anunțat în comunicatul BNR.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Vezi și: Vestea zilei pentru pensionarii români! Marcel Boloș: „80 de milioane de euro, bani europeni, pentru sprijinirea vârstnicilor”

ROBOR BNR
ROBOR BNR

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 6,79%. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 7,03% de la 7,04%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia sa este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Vezi și: Inginer customer support, jobul cu un salariu de aproape 2.000 de euro pe lună. Cum poți obține aceste venituri

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult