- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești excelente pentru o categorie de români! Vin mai mulți bani GRATIS de la Guvern

03 Jan, 12:11 • Bumbeneci Diana
Sunt vești bune pentru această categorie de tineri! Vor beneficia de noi sume de bani de la stat.
Vești excelente pentru o categorie de români! Vin mai mulți bani GRATIS de la Guvern

Conform programului „Primul student din familie”, unele grupuri defavorizate de elevi, spre exemplu, cei din mediul rural, li se va facilita accesul la învățământul superior. Astfel, studenții vor putea primi mai mulți bani pentru studiu.

Mai mulți bani de la Guvern

Prin intermediul programului, elevii vor putea beneficia de diverse măsuri dedicate creșterii accesului la studii universitare, inclusiv de majorarea burselor sociale sau de merit.

În acest sens, conform unui anunț făcut de curând de reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), programul ”Primul student din familie” este gândit pentru a crește accesul la învățământul superior și pentru a veni în sprijinul tinerilor care vor să urmeze o facultate.

Programul face referire la acordarea de ajutor, în mod special, elevilor din grupurile subreprezentate ori defavorizate, inclusiv prin sprijinirea și consilierea lor în tranziția de la liceu la universitate.

Ai mai putea citi și: Zile libere 2024. De câte zile libere vom beneficia și când este următoarea minivacanță

Măsurile destinate creșterii accesului la studii universitare vizează ajutor cu bani pentru:

  • măsuri de tip “punte” – pentru sprijinirea tranziției la studiile universitare, începând cu clasa a XI-a;
  • măsuri pentru combaterea reducerii abandonului universitar în rândul studenților proveniți din familii cu un nivel scăzut de educație;
  • măsuri dedicate accesibilizării instituțiilor de învățământ superior, inclusiv prin achiziția de echipamente IT și dezvoltarea de instrumente specifice proceselor educaționale care includ studenți cu dizabilități.

„Primul student din familie” este parte din Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), prevăzut în Legea învăţământului superior nr. 199/2023, şi va fi finanţat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027 şi din bugetul de stat.

Creşterea accesului la învăţământul superior al grupurilor subreprezentate/defavorizate, inclusiv prin sprijinirea şi consilierea elevilor pentru a face tranziţia de la liceu la universitate reprezintă o prioritate prevăzută în noile legi ale educaţiei şi a fost parte integrantă din Raportul final al proiectului „România Educată”, arată Ministerul Educaţiei într-un comunicat.

bani pentru studenți
bani pentru studenți

Ministerul transmite că probabilitatea ca un prim student din familie să provină din mediul rural este cu cel puţin 50% mai mare decât din mediul urban.

Primii studenţi din familie au nevoie de sprijin suplimentar din partea autorităţilor publice şi, după caz, a instituţiilor de învăţământ superior, precum şi din partea altor părţi implicate în procesul educaţional. Prin prezentul apel de proiecte, cu sprijinul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, vom finanţa măsuri de prevenţie, măsuri de intervenţie şi măsuri compensatorii, care să contribuie la crearea cadrului care permite acces echitabil la studii universitare de calitate, pentru orice tânăr, indiferent de mediul socioeconomic din care provine.”, conform comunicatului.

Ce trebuie reținut! Pentru a se putea pune în aplicare, ghidul solicitantului trebuie adoptat la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Poți citi azi și: Se schimbă radical vremea după Anul Nou. Meteorologii anunță o nouă prognoză pentru 4 săptămâni

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult