- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești proaste pentru fumători! Prețul țigărilor explodează de la 1 aprilie. Câți bani trebuie să dea românii pe un singur pachet

13 Feb, 19:44 • Cornel Ghimeșan
De la 1 aprilie, românii care sunt fumători vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru un pachet de țigări. Ordinul Ministerului Finanțelor care reglementează noul preț a fost publicat marți, în Monitorul Oficial.
Vești proaste pentru fumători! Prețul țigărilor explodează de la 1 aprilie. Câți bani trebuie să dea românii pe un singur pachet

Vești proaste pentru fumători! Actul normativ stabilește faptul că nivelul accizei specifice la țigarete va de la 1 aprilie 2024, crește cu câțiva lei.

Citește și Scumpiri masive ale țigărilor din 11 ianuarie! Fumătorii au parte de vești proaste

Vești proaste pentru fumători!

Potrivit Ordinului MF 265/2024 nivelul accizei specifice la țigarete în perioada 1 aprilie 2024-31 martie 2025 inclusiv este de 543,81 lei/ 1.000 de țigarete.

Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplică după cum urmează:

  • a) 13% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv;
  • b) 12% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv;
  • c) 11% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv;
  • d) 10% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, începând cu 1 aprilie 2025.

Acciza specifică exprimată în lei/1.000 de ţigarete se determină anual, pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul titlu. Această acciză specifică se aprobă prin ordin al ministrului Finanţelor care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la 1 martie, scrie RomâniaTV.net. 

De pe 16 ianuarie 2024, prețurile țigărilor în România au început să se scumpească.

În prezent, în pachet de Sobranie costă 28 de lei, Winston este 25,50 lei, iar Camel variază între 22 și 22,50 lei. Această majorare este influențată de creșterea accizelor, care a determinat producătorii să ajusteze prețurile în perspectivă.

10 motive să renunți la țigări

Renunțarea la fumat poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea ta generală și pentru calitatea vieții tale. Iată zece motive care ar putea să te motiveze să renunți la fumat:

  1. Sănătatea pulmonară: Fumatul este una dintre principalele cauze ale bolilor pulmonare, cum ar fi bronșita cronică și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Renunțarea la fumat îmbunătățește funcția pulmonară și reduce riscul acestor afecțiuni.
  2. Cancerul: Fumatul este un factor major de risc pentru cancerul pulmonar și alte tipuri de cancer, inclusiv cel al gurii, gâtului, esofagului și vezicii urinare. Renunțarea la fumat poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta aceste tipuri de cancer.
  3. Sistemul cardiovascular: Fumatul crește riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Renunțarea la fumat ajută la îmbunătățirea sănătății inimii și a sistemului vascular.
  4. Longevitatea: Renunțarea la fumat poate prelungi viața. Fumătorii au, în general, o speranță de viață mai scurtă decât nefumătorii, iar renunțarea la acest obicei poate inversa această tendință.
  5. Calitatea somnului: Fumatul poate afecta calitatea somnului. Renunțarea la acest obicei poate contribui la un somn mai odihnitor și la o stare de trezire mai proaspătă.
  6. Aspectul fizic: Fumatul poate cauza îmbătrânire prematură a pielii, apariția ridurilor și decolorarea dinților. Renunțarea la fumat poate îmbunătăți aspectul fizic și poate contribui la o piele mai sănătoasă.
  7. Economisirea financiară: Fumatul este un obicei costisitor. Renunțarea la acesta poate aduce economii semnificative, pe care le poți investi în alte aspecte ale vieții tale.
  8. Mirosul și gustul: Fumatul poate afecta simțurile, inclusiv mirosul și gustul. Renunțarea la fumat poate restabili aceste simțuri și poate oferi o experiență mai plăcută în ceea ce privește mâncarea și aromele.
  9. Sănătatea orală: Fumatul poate cauza probleme dentare, cum ar fi gingivita și boala parodontală. Renunțarea la acest obicei poate îmbunătăți sănătatea orală și preveni problemele dentare.
  10. Exemplu pentru alții: Renunțarea la fumat poate inspira și motiva și pe cei din jurul tău să ia decizia sănătoasă de a renunța la acest obicei, creând astfel un mediu mai sănătos în comunitatea ta.

Citește și EuReporter: Viața fumătorilor este în pericol când li se refuză alternative la fumat

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult