- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești proaste pentru români! Ce salariu trebuie să aibă cei care vor să își ia un credit în acest an pentru ”Noua Casă”

03 Mar, 18:30 • Cornel Ghimeșan
Românii care vor să își ia un credit în acest an pentru ”Noua Casă” trebuie să știe că au nevoie de salarii mult mai mari față de anii precedenți. În 2023, ratele vor ajunge să crească la 45% din salariu, gradul maxim de îndatorare.
Vești proaste pentru români! Ce salariu trebuie să aibă cei care vor să își ia un credit în acest an pentru ”Noua Casă”

Ce salariu trebuie să aibă cei care vor să își ia un credit în acest an pentru ”Noua Casă”. Astfel, românii care vor să ia un credit prin Noua Casă în valoare de 70 de mii de euro, trebuie să câștige lunar cel puțin 5.200 de lei, în 2023, potrivit RomâniaTV.net

Citește și Programul Noua Casă a început! BCR primește deja cereri începând cu această săptămână. Ce dobândă se aplică

Ce salariu trebuie să aibă cei care vor să își ia un credit în acest an pentru ”Noua Casă”

Ratele sunt acum și cu 50% mai mari față de 2020, când pragul era cu 1.500 de lei mai mic, iar din păcate, experții spun că cel puțin pentru Noua Casă, ratele vor continua să crească.

De exemplu, în cazul unui împrumut prin programul Noua Casă de 70 de mii de euro, pe 30 de ani, dacă în urmă cu trei ani, erau acceptați românii cu venitul minim de 3.700 de lei, acum aceștia trebuie să câștige cu peste 1.500 de lei în plus.

Cu toate acestea, avansul rămâne în continuare de 5%, iar asta înseamnă că cei care se împrumută prin Noua Casă trebuie să vină cu 3. 500 de euro.

În prezent, rata pentru o locuință de 70.000 de euro este cu 700 de lei mai mare față de anul 2020 și asta din cauza dobânzilor care au crescut foarte mult în ultima vreme.

Din păcate experții nu au vești prea bune pentru românii care vor să își cumpere o locuință prin programul Noua Casă și asta pentru că ratele vor crește din nou în aprilie, din cauza indicelui IRCC.

Cei care vor o locuință mai scumpă, de până la 140.000 de euro, pot să apeleze la acest program, însă trebuie să aibă un venit peste medie. Venitul minim necesar pentru astfel de credite este 9.400 de lei, iar rata e acum cu 2 mii de lei mai mare decât acum 2 ani.

Cu toate acestea, în ambele cazuri, rata ajunge să fie 45% din salariu, gradul maxim de îndatorare. Astfel, cei ce cumpără o locuință prin programul Noua Casă nu o vor putea vinde în primii cinci ani de la data dobândirii, iar închirierea va fi posibilă doar cu acordul băncii și al Ministerului Finanțelor.

Trei din patru locuințe au fost achiziționate prin acest program, cu un plafon de 1,5 miliarde de lei disponibil pentru 2023, potrivit informațiilor directorului Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Citește și Programele Noua Casă ar putea fi întrerupte! BNR avertizează că este o „perioadă caracterizată de incertitudini puternice”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult