- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești uriașe! Persoanele cu dizabilități vor beneficia de mai multe facilități! Ce prevede noua lege promulgată de Klaus Iohannis

12 Apr, 22:21 • Constantin Cristina
Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat o nouă lege care prevede noi drepturi și noi facilități pentru persoanele cu dizabilități.
Vești uriașe! Persoanele cu dizabilități vor beneficia de mai multe facilități! Ce prevede noua lege promulgată de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 12 aprilie, o nouă lege prin care sunt acordate mai multe drepturi și facilități pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, noua lege obligă autoritățile administrației publice să asigure toate prevederile, a transmis ziare.com.

Vezi și: Vești extraordinare pentru românii vulnerabili. Marcel Boloș anunță un nou pachet de vouchere și ajutoare. „Vom sprijini vârstnicii, copiii, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale”

Persoanele cu dizabilități vor beneficia de mai multe facilități

Așadar, autoritățile au obligația de a asigura accesul persoanelor cu dizabilități la cultură, sport, turism și să monteze în clădiri și locuri publice adaptări specifice fiecărui tip de handicap.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 în vederea îmbunătăţirii cadrului legal existent în scopul reducerii inegalităţilor şi a excluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi.

„În cadrul procesului de învăţământ, indiferent de nivelul acestuia, persoanele cu handicap au dreptul la accesibilizarea clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea unităţile şi instituţiile de învăţământ prin asigurarea, în interiorul acestora, a adaptărilor specifice fiecărui tip de handicap, fără ca enumerarea să fie limitativă, după cum urmează: i) pentru persoanele cu handicap locomotor şi cu mobilitate redusă: rampe şi/sau, după caz, sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi; ii) pentru persoanele cu handicap vizual sau cu dificultăţi de vedere, inclusiv cu surdo – cecitate: sisteme acustice de ghidaj şi hărţi tactile; iii) pentru persoanele cu handicap auditiv: sisteme de avertizare vizuală şi amplificatoare electronice de sunet pentru protezele auditive; iv) pentru persoanele cu handicap mintal şi psihic: sistem de ghidaj în limbaj uşor de citit”, arată actul normativ promulgat de către şeful statului.

Instituțiile vor trebui să pună la dispoziția persoanelor cu dizabilități cel puțin o toaletă accesibilizate pentru nevoile lor.

persoane cu dizabilități
persoane cu dizabilități

„Autorităţile administraţiei publice au obligaţia să asigure accesul persoanelor cu handicap la cultură, sport şi turism, astfel încât în interiorul clădirilor aferente obiectivelor de patrimoniu, turistice, sportive şi de petrecere a timpului liber şi zonele exterioare aferente acestora să fie adaptări specifice tipurilor de handicap. În acest fel, pentru persoanele cu handicap locomotor şi cu mobilitate redusă trebuie asigurate rampe şi/sau, după caz, sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi. Pentru persoanele cu handicap vizual sau cu dificultăţi de vedere, inclusiv cu surdo-cecitate, se vor asigura sisteme acustice de ghidaj şi hărţi tactile.

Pentru persoanele cu handicap auditiv se vor asigura sisteme de avertizare vizuală şi amplificatoare electronice de sunet pentru protezele auditive, iar pentru pentru persoanele cu handicap mintal şi psihic – sisteme de ghidaj în limbaj uşor de citit. De asemenea, va fi asigurată în interiorul clădirilor aferente obiectivelor de patrimoniu, turistice, sportive şi de petrecere a timpului liber sau, după caz, în zonele exterioare aferente acestora cel puţin o toaletă accesibilizată pentru persoanele cu handicap”, conform sursei citate.

Autoritățile trebuie să asigure persoanelor cu dizabilități rampele specifice, după caz, în transportul în comun, în clădiri, elevatoare, etc. În cazul parcărilor, cele destinate persoanelor cu dizabilități vor fi semnalizate pentru cel puțin două locuri de parcare gratuită, adaptate și rezervate.

Legea mai stabileşte „majorarea indemnizaţiei de şedinţă de care beneficiază membrii acestor comisii de evaluare de la 1% la 5% din indemnizaţia preşedintelui Consiliului judeţean, respectiv a primarilor de sector. Indemnizaţia va fi imitată la 35% din indemnizaţia preşedintelui consiliului şi al primarilor de sector. Plata indemnizaţiei se suportă din bugetele Consiliilor judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti”.

Alte articole: ANPDPD a anunțat! Toate persoanele cu dizabilități trebuie să facă asta pe 1 iulie