- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vin banii în 2023! Guvernul garantează: 75.000 de lei pentru românii care îndeplinesc aceste criterii

03 Jul, 18:26 • Stefan Simion
Vești excelente pentru o categorie de români: statul oferă mii de lei pentru cei care îndeplinesc anumite criterii. Iată ce trebuie să facă beneficiarii pentru banii promiși. 
Vin banii în 2023! Guvernul garantează: 75.000 de lei pentru românii care îndeplinesc aceste criterii

Proiectul privind acordarea banilor pentru români a fost elaborat de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prezentat la început de săptămână, de către Gabriela Firea.

Care sunt noutățile în cele două programe, prin intermediul cărora se oferă bani de la stat

Fostul primar al Bucureștiului a anunțat, luni, 3 iulie, modificările privind programele de creditare Family Start și Student Invest. Astfel, în câteva săptămâni, băncile vor oferi din nou credite avantajoase, garantate de stat. Dobânda va fi plătită de Ministerul Familiei.

Iată care sunt cele mai recente modificări:

  • crește suma maximă care poate fi împrumutată până la 75.000 de lei;
  • crește vârsta solicitanților, care poate fi acum până la 40 de ani, nu doar 31 de ani;
  • este extinsă categoria persoanelor eligibile: studenții, masteranzii și doctoranzii pot folosi banii pentru achitarea unor tratamente medicale, iar cei care sunt părinți pot plăti pentru educația sau activitățile copiilor (aparatură și instrumente pentru a-și urma abilitățile vocaționale);
  • dobânda în acest program rămâne subvenționată 100% de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse.

De asemenea, programul Family Start presupune mai multe modificări:

  • familiile la început de drum sau părintele care-și crește singur copilul, până în 45 de ani, vor putea împrumuta în programul Family Start până la 150.000 de lei, dublu față de anul trecut. Am ajustat și pragul de venituri pentru familii, până la maximum 6.000 de lei net pentru fiecare membru, respectiv 7.500 de lei net pentru familiile monoparentale;
  • banii împrumutați cu dobândă plătită 75% de Ministerul Familiei vor putea fi folosiți, printre altele, pentru: educația și activitățile extrașcolare ale copiilor, achiziția unor mașini second-hand de maximum 5 ani vechime sau autoturisme speciale pentru persoanele cu dizabilități, achiziția, construcția sau renovarea unei locuințe, dotarea cu panouri fotovoltaice a unei case, electrocasnice noi etc.

Mii de lei de la stat, pentru cetățenii români. Anunțul Gabrielei Firea, ministrul Familiei

Gabriela Firea, ministrul PSD, susține că aceste două programe au fost îmbunătățile semnificativ.

„(…) Imediat după promulgarea legii, vom publica noile norme de aplicare și vom semna noi parteneriate cu băncile interesate. Fac pe această cale și un apel către instituțiile bancare să intre în contact cu partenerii noștri de la Fondul Român de Contragarantare.

Creditele cu garanția statului și dobânda plătită de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse au fost extrem de solicitate. Astfel, până la sfârșitul anului trecut au fost acordate aproape 500 de credite pentru studenți și 150 pentru familii la început de drum.

În total, garanțiile plătite de stat pentru aceste credite se ridică la circa 33 de milioane de lei. Banii au fost folosiți în mod special pentru avans la o locuință, plata chiriilor și a taxelor de studii, achiziționarea echipamentelor IT, în special laptop-uri, efectuarea unor tratamente medicale și organizarea unor evenimente speciale”, a transmis Firea, pe Facebook.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult