- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vin vești de la Guvern! Ce se întâmplă cu salariile și pensiile oamenilor. Leafa impresionantă câștigată de Nicolae Ciucă din cele două posturi

25 Apr, 08:42 • Constantin Cristina
Într-o ședință de Guvern s-a discutat despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, pe baza diminuării încasărilor la bugetul de stat.
Vin vești de la Guvern! Ce se întâmplă cu salariile și pensiile oamenilor. Leafa impresionantă câștigată de Nicolae Ciucă din cele două posturi

Vin vești de la Guvern! Liderii coaliției de guvernare au discutat atât despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, pe fondul scăderii încasărilor la bugetul de stat, cât și despre cumularea pensiei cu salariul, a informat ziare.com.

Citește și: Ministrul Muncii, declarații oficiale despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Marius Budăi: „Interzicerea dreptului la muncă este neconstituțională”

Așadar, decizia cumulării pensiei cu salariul a fost din nou amânată, deoarece oficialii și-au dat seama că acest lucru nu se poate face prin ordonanță de urgență, fiind motiv de neconstituționalitate.

Ce se întâmplă cu salariile și pensiile oamenilor în urma discuțiilor de la Guvern

Astfel, această amânare înseamnă schimbarea legii, iar cel responsabil este premierul Nicolae Ciucă, care a declarat că este o problemă personală despre care nu poate face public nimic, doar în momentul în care situația va fi concretă.

„În momentul în care vom avea o astfel de lege aprobată, cu certitudine voi renunţa la una dintre ele. Este o problemă personală, pe care o voi decide în momentul în care se va concretiza decizia”, a punctat premierul.

Nicolae Ciucă, discuții în Guvern
Nicolae Ciucă, discuții în Guvern

În proiectul Ordonanței de Urgență scria că beneficiarii acestui cumul.

„Au obligația ca, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, să își exprime în scris opțiunea între suspendarea plății pensiei pe durata exercitării activității și încetarea raporturilor de muncă”.

Potrivit declarației de avere completată anul trecut în luna iunie, reiese faptul că, Nicolae Ciucă este pensionar de la MAPN. Așa că, acesta a încasat în ultimul an din această postură suma în valoare de 215.000 lei, iar pe lună primește o pensie de 17.916 lei.

În calitate de premier al României, tot el câștigă un salariu de 24.000 de lei brut, iar net venitul ajunge la 17.000 lei pe lună.

Mai mult, Marius Budăi, ministrul Muncii a făcut câteva precizări esențiale în ceea ce privește cumulul pensiei cu salariul în sistemul de stat. în Constituție se precizează că cetățenii au dreptul atât la pensie, cât și la salariu, nefăcându-se deosebirea dintre sistemele private și de stat.

Marius Budăi a declarat, în cele din urmă, că interzicerea dreptului la muncă este neconstituțională. Ministrul Muncii a menționat că, în momentul în care va avea o soluție finală pentru această situație, va reveni pentru a o prezenta public. Budăi a precizat că „nu acel cumul de salarii pentru cei care au trecut de 65 de ani și care o viață au contribuit într-un sistem și Constituția le garantează dreptul și la muncă și la pensie, nefăcând deosebirea între sistemele private sau de stat”.

În urmă cu puțin timp, coaliția de guvernare a anunțat că se gândește să interzică posibilitatea de a încasa o pensie în același timp cu salariul. Proiectul de lege vizează angajații companiilor de la stat. În acest fel, guvernanții ar reuși să facă o economie de aproximativ 1.7 miliarde de lei.

Alte articole: Lovitură pentru români! Guvernul vrea să interzică posibilitatea de a încasa pensie și salariu în același timp