- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere de peste 1400 de lei pentru români! Și în mediul privat pot fi oferite

18 Jul, 20:01 • Bumbeneci Diana
Ultimele modificări legislative permit acordarea voucherelor și în multe cazuri la angajații din mediul privat. Guvernul oferă venituri suplimentare de peste 1400 de lei.
Vouchere de peste 1400 de lei pentru români! Și în mediul privat pot fi oferite

Conform unuia dintre cele mai dezbătute proiecte de lege din România, angajații din sectorul privat au tot mai multe șanse să se bucure de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, așa cum se bucură și angajații din domeniul public. Este de așteptat ca acest lucru să se întâmple începând de anul viitor, deoarece în prezent se caută soluții pentru a stabili un buget clar pentru vouchere.

Vouchere de peste 1400 de lei pentru mai mulți angajați

Aceste tichete ar urma să se acorde din bugetul de stat, în perioada ianuarie 2024 – decembrie 2026. Proiectul a fost inițiat de parlamentari PSD, PNL și UDMR. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Vezi și: Aproape că nu îți vine să crezi! Locul din România în care două feluri de mâncare costă 15 lei

În acest sens, toți angajații din mediul privat care au un contract individual de muncă vor primi aceste vouchere. În situația în care un român are mai mute contracte de muncă, acesta va trebui să aleagă un singur angajator de la care să primească voucherele. La ora actuală, salariații din sectorul privat pot primi vouchere, însă din bugetul firmelor la care sunt angajați. Valoarea maximă a acestor tichete poate ajunge până la 13.800 de lei, echivalentul a şase salarii minime brute, pe ţară.

vouchere
vouchere

„Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi – bugetari şi cei din sectorul privat – valoarea tichetelor  de vacanţă se întoarce practic în economie, iar consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ)”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative cu privire la modificarea şi completarea OUG 8 2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.

Potrivit propunerii legislative: „Începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”.

Ai mai putea citi: Se dau bani pentru acești români! Documentele trebuie depuse până la 9 august

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult