- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere de vacanță 2023. Românii care lucrează în sectorul privat ar putea primi tichete speciale. Adrian Bența: „O măsură justă pentru că trebuie să recompenseze și acei salariați care lucrează în privat și suportă salariile celor de la stat”

18 Mar, 22:25 • Bumbeneci Diana
Și angajații din sectorul privat vor putea deconta vacanța în România cu ajutorul voucherelor. Un nou proiect legislativ intră în dezbatere.
Vouchere de vacanță 2023. Românii care lucrează în sectorul privat ar putea primi tichete speciale. Adrian Bența: „O măsură justă pentru că trebuie să recompenseze și acei salariați care lucrează în privat și suportă salariile celor de la stat”

Vești bune pentru românii care lucrează în sectorul privat. Voucherele de vacanţă ar putea fi date din bugetul de stat şi angajaţilor din privat începând cu 2024, anunță ZF.

Vouchere de vacanță pentru românii din sectorul privat

Proiectul legislativ prevede un efort bugetar de 6 miliarde lei anual. În acest sens, și angajaţii din privat vor beneficia de 1.450 lei pe an.

Voucherele de vacanţă ar putea fi oferite şi pentru angajaţii din privat, la fel cum beneficiază şi angajaţii de la stat, tot din bugetul de stat. Proiectul legislativ prevede că acest beneficiu ar intra în vigoare din 2024, care este şi an electoral. Efortul bugetar ar fi de 6 miliarde lei pe an.

Adrian Benţa, consultant fiscal, a vorbit despre această nouă propunere. Specialistul este de părere că o astfel de lege ar fi o chel­tuială în plus, însă este o măsură justă pentru angajaţii din privat care nu be­neficiază de astfel de vouchere, ca cei de la stat, deşi plătesc contribuţii la stat.

Vouchere de vacanță
Vouchere de vacanță

Citește și: Noi vouchere pentru români. Femeile primesc astăzi 300 de lei

„Va fi un efort bugetar, va trebui găsită o sursă de finanţare pe lângă deficitul bugetar enorm. Totuşi, din punct de vedere social, este o măsură justă pentru că trebuie să recompenseze şi acei salariaţi care lucrează în privat şi suportă salariile celor de la stat, dar deja beneficiază de astfel de vouchere. E o lege populistă, care pregăteşte următoarele alegeri, dar, uneori, şi aceste legi populiste au efecte benefice”, spune Adrian Benţa.

Potrivit sursei citate anterior, în expunerea de motive a proiectului de lege se arată faptul că „efortul buegtar pentru acordarea de vouchere de vacanţă celor circa 4,2 milioane de salariaţi din sectorul privat este de circa 6,09 miliarde lei“. Deși se anunță aceste reglementări, conform datelor Institutului Național de Statistică, în România există aproape 3,8 milioane de salariaţi, pe când 4,2 este numărul contractelor de muncă. În lege nu este precizat dacă beneficiul va fi dat pe fiecare contract sau pe fiecare angajat.

Te mai poate interesa și: Avertisment dur pentru românii care așteaptă voucherele de vacanță! Adrian Negrescu „Vom plăti aceste vouchere cu vârf și îndesat, prin inflație, prin majorarea taxelor”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult