- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

30 de zile libere, pe lângă concediu, pentru o anumită categorie de angajaţi. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să beneficiezi de aceste libere

15 Oct, 23:34 • Anghel Oana
Zile libere în plus pentru angajaţii români care au în grijă persoane încadrate în grad de handicap. De acest drept beneficiază doar salariaţii care au lucrat cel puțin șase luni în ultimul an.
30 de zile libere, pe lângă concediu, pentru o anumită categorie de angajaţi. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să beneficiezi de aceste libere

Acordarea celor 30 de zile libere este prevăzută într-un proiect de lege care ar urma să modifice Codul Muncii şi care a fost votat zilele trecute de Senat.

30 de zile libere pentru o anumită categorie de angajaţi

Potrivit proiectului, angajaţii care au grijă de o persoană care îndeplinește criteriile medico-psihosociale de încadrare în grad de handicap beneficiază de maximum 30 de zile libere, pe lângă concediul legal, în decursul unui an. Proiectul va ajunge, zilele următoare, în Camera Deputaţilor.

Durata concediului pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilități va fi de cel mult 30 de zile calendaristice pe an. Acest concediu medical se va putea acorda doar salariaților care au un stagiu de cotizare de cel puțin șase luni în ultimul an, potrivit avocatnet.ro.

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să beneficiezi de aceste libere

Pentru a putea solicita acest tip de concediu, angajatul trebuie să însoţească persoana cu dizabilităţi pe care o are în grijă la evaluările medicale de specialitate, investigaţii şi evaluarea psihologică, toate acestea fiind necesare întocmirii dosarului de încadrare în grad de handicap.

De asemenea, salariatul va trebui să fie prezent și la evaluarea realizată de Serviciul de evaluare complexă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Citeste si Dan Șucu, liderul Mobexpert îi „obligă” pe angajații lui să nu fumeze la birou! Motivul pentru care le oferă tuturor 3 zile libere în plus dacă nu-și aprind nicio țigară cât sunt la muncă

Indemnizaţia pentru cele 30 de zile de concediu pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilități va fi de 85% din baza de calcul, care, potrivit OUG 158/2005, este media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni.

Concediu de 45 de zile pentru salariaţii care au în grijă bolnavi de cancer

Anul acesta a apărut un nou tip de concediu, concediul de 45 de zile plătit, de care pot beneficia angajaţii care au în grijă persoane bolnave de cancer. Concediul este de maximum 45 de zile calendaristice pe an și este acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni.

Legea 24/2022, ce prevede introducerea concediului medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, a apărut în februarie 2022 în Monitorul Oficial. Aceasta a intrat în vigoare după două luni de la apariție, adică din 16 aprilie 2022.

Indemnizația brută lunară aferentă concediului este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta este suportată de stat.

Atenție! Pe deasupra, atât salariatul, cât și pacientul pe care-l îngrijește vor avea dreptul anual la cel puțin o ședință de evaluare psihologică clinică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică clinică, tot pe banii statului. Această facilitate cu serviciile psihologice, însă, se va aplica după un an de la apariția legii în Monitorul Oficial, adică din 16 februarie 2023, scrie avocatnet.ro

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, se arată în actul normativ.

Citeste si Cine sunt românii care vor primi al 13-lea salariu. Amenzi uriaşe pentru angajatorii care nu respectă drepturile acestor angajaţi