MEDIA & MARKETING

Experimentul Antena 3: Cat de puternic poate deveni un post de televiziune

12 august 2014, ora 00:07, autor(i): DailyBusiness.ro 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
protestcotroceni.jpg
Condamnarea la inchisoare a omului de afaceri Dan Voiculescu a declansat reactii tot mai virulente din partea telespectatorilor Antena 3, ce au culminat cu protestul-plimbare de duminica seara din jurul Palatului Cotroceni. Dupa ce initial nu i s-a dat prea mare importanta, demersul celui mai urmarit post de stiri din Romania a ajuns sa fie considerat de unii ca fiind un pericol la adresa sigurantei nationale, in vreme ce alte voci sustin ca televiziunea poate determina cine va fi noul presedinte.

Pentru a vedea cat de puternic poate fi un post de televiziune, DailyBusiness.ro va prezinta opiniile mai multor specialisti, de la avocati, la sociologi.

Avocatul Gabriel Biris admite ca a subapreciat puterea unui post de televiziune in 2010. Atunci aácriticat introducerea campaniilor de presa in lista de amenintari la siguranta nationala ca fiind inoportuna.á

"Am facut-o si pentru ca asta a distras atentia asupra unei alte amenintari introduse in lista la acea vreme: evaziunea fiscala. Astazi vad ca am gresit, vedem clar campanii de presa care chiar reprezinta o amenintare la siguranta nationala", spune Biris pe pagina sa de Facebook.

El argumenteaza ca acele campanii de presa reprezinta o amenintare pentru ca "instiga la anarhie,ámanipuleaza absolut abject, cu metode tipic sovietice, segmentele cele mai vulnerabile ale populatiei: batranii si pe cei cu venituri mici si lipsa de educatie siádezinformeaza in modul cel mai grosolan cetateanul".

Ce este inca si mai ingrijorator este ca, desi de peste 4 ani cele doua amenintari sunt incluse in strategia de siguranta nationala - statul este complet nepregatit sa le faca fata si sa ne protejeze, adauga avocatul.El mai spune ca nivelul veniturilor fiscale ca procent din PIB sunt la minim istoric, desi consumul a crescut masiv in 2014 si Romania se lauda cu cea mai mare crestere economica din UE in 2013.

Ce castiga Antena 3 cu "plimbarea"?

Analistul media Iulian Comanescu mentioneaza la randul sau care ar putea fi efectele campaniei postului de stiri, intr-o postare pe Facebook intitulata <Balaurul fara cap a iesit la "plimbare">. á

Primul efect ar fi ca isi asigura "marfa de mestecat pentru zilele urmatoare". Al doilea este dat de catalizarea suporterilor inraiti, in vreme ce al treilea este atragerea "ostilitatii puterii judecatoresti, pe care o blameaza in subtext, a presedintelui, a publicului anti-", spune Comanescu.

Prima concluzie extrasa de acesta este ca Antena 3 functioneaza ca o forta politica, dar mai apropiat de o miscare de strada, fara lider.

"Oamenii Antenei traiesc probabil un moment de euforie, dar chiar in acest moment se transforma intr-un prieten incomod pentru PSD, fiindca se muta pe terenul politic", adauga analistul media.

A doua concluzie mentionata de acesta este ca ostilitatea pe care o colectioneaza si au colectionat-o cei de la Antena 3 s-ar putea sa le dauneze la propriu.

De ce se uita oamenii la Antena 3?

Sociologul Mircea Kivu explica pentru DailyBusiness.ro cum a reusit postul de stiri sa atraga 4.000 de oameni la protestul de duminica de la Cotroceni.

"Conform datelor de audienta, Antena 3 este postul de stiri cu cel mai numeros public, urmat de Romania TV si B1 TV" spune sociologul aratand ca oamenii urmaresc posturile cu cel mai vadit caracter partizan, intrucat cauta la televizor o confirmare a propriilor opinii.

In acest context, e explicabil cum reuseste sa adune manifestanti, potrivit lui Mircea Kivu.

Niciun canal media nu obtine profit. Cei care investesc in domeniu o fac pentru a obtine putere. Mircea Kivu, sociolog

Mai mult, cu ocazia protestelor de duminica seara, audienta postului de stiri a crescut spectaculos intre orele 17 si 19, pana la 6,75 puncte de rating fata de 2,68 in acelasi interval din duminica precedenta.

Pe de alta parte, sociologul nu vede in campaniile Antena 3 un pericol la adresa sigurantei nationale.
á
"Nu, in niciun caz! Oameni ies in strada pentru a-si exprima o opinie. Nu e un pericol la siguranta nationala, nu e nimic spectaculos", mentioneaza Kivu.

Puterea de a decide presedinti

Desi nu considera ca reprezinta un pericol pentru siguranta nationala, sociologul apreciaza ca o televiziune are suficienta putere pentru a influenta voturile in cadrul unei campanii electorale.

"Precedentul OTV, post cu o audienta mai mica, arata cum poate o televiziune sa influenteze electoral un numar semnificativ de oameni", explica Kivu.

In ciuda "reusitei" de a atrage circa 4.000 de oameni la protestul de la Cotroceni, puterea postului Antena 3 este totusi limitata, apreciaza acesta.

In opinia sa, Mihai Gadea nu ar putea deveni presedinte, avand in vedere faptul caáAntena 3 nu a reusit sa aduca Partidul Conservator peste pragul electoral in Parlament.

Chiar dacaápostul controlat de familia Voiculescu nu este suficient de puternic pentru a-l "inscauna" pe Gadea la Cotroceni, acesta are insa puterea de a influenta electoratul la alegerile prezidentiale, pana la inclinarea balantei catre unul dintre principalii candidati, conchide Mircea Kivu.

Influenta puternica pe care un trust media o poate exercita asupra rezultatelor la alegeri a fost evidentiata si intr-un conflict anterior dintre premierul Victor Ponta si proprietarul Mediafax Group, Adrian Sarbu.

Intr-un interviu acordat Romania TV in luna iunie, premierul declara ca ar fi avut o intalnire cuáAdrian Sarbu, in care omul de afaceri i-a propus sa-l faca presedinte.
áá
áäDansul mi-a zis ca el i-a facut pe toti presedinti si daca vreau sa ma faca si pe mine. Si i-am spus ca nu, multumesc, as prefera sa-si plateasca taxele. Si de atunci suntem in relatii foarte reciö, a spusáPonta.

In replica, Adrian Sarbu a declarat ca afirmatia lui Ponta este o pura fantezie si ca nu il intereseaza cariera politica a acestuia.

äM-am intalnit de multe ori cu domnul Ponta, si nu la cererea mea. Afirmatia facuta in interviul servit de Romania TV este o pura fantezie personala. Cariera politica a domniei sale nu a fost si nu este obiectul activitatilor mele. Nu am neintelegeri si nimic de tranzactionat cuáVictor Pontaási nici cu camarila sa, deranjati pana la obsesie de existenta Gandul si Mediafax. Victor Ponta nu este nici primul si nici ultimul politician roman care, odata ajuns la putere, confunda media cu Disneyland-ul propagandeiö, a spus Adrian Sarbu.

Manifestatiile pro-Antena 3 au avut loc duminica dupa ce jurnalisti ai acestui post de televiziune au anuntat ca ies "la plimbare" in zona Palatului Cotroceni la 17.00, si ca oricine "este binevenit" sa faca acelasi lucru.

In Capitala, unii jurnalisti, catalogati de manifestanti drept "dusmani" ai celor de la Antena 3, au fost intampinati cu ostilitate, fiind agresati si obligati, practic, sa se indeparteze.

Un reporter al B1 TV a fost lovit cu piciorul in spate de un manifestant. Reprezentantii Jandarmeriei Bucuresti au spus ca situatia se calmase cand jandarmii au ajuns la fata locului si ca persoanele agresate pot face plangeri la Politie.

Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, Antena 3 SA a raportat anul trecut un profit net in scadere cu 13%, pana la 740.000 de lei, si afaceri de peste 71 de milioane de lei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 25 Iunie 2021, 08:57
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter