- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Alegeri locale 2024. Zi decisivă pentru 19 milioane de români. Cum vor afla românii rezultatele voturilor. Precizări AEP

09 Jun, 08:37 • Adrian Popovici
Alegeri 9 iunie 2024. Românii sunt chemați la urne să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul European, primarii și președinții de Consilii Județene.
Alegeri locale 2024. Zi decisivă pentru 19 milioane de români. Cum vor afla românii rezultatele voturilor. Precizări AEP

A început votul pentru alegerile locale din 2024. Românii sunt așteptați azi la urne pentru a-și alege primarii și președinții de Consilii Județene. Votarea în cele 18.955 de secții a început la ora 7:00 și urmează să se termine la ora 22:00. După cum transmite AEP, cazul în care la ora 22:00 vor mai fi oameni care nu au reușit să voteze și care stau la coadă în apropierea secțiilor de vot, programul se poate prelungi până la miezul nopții, după cum transmite Agerpres.

Aproximativ 19 milioane de români cu drept de vot sunt chemați să participe pe 9 iunie la vot pentru a alege reprezentanții României în Parlamentul European, primarii, președinții Consiliilor Județene, precum și consilierii locali și județeni.

Românii care se vor să meargă astăzi la urne trebuie să știe că pentru alegerile locale, votul se poate exercita doar în localitatea de domiciliu, conform adresei din buletin. Trebuie precizat că cei persoanele cu viză de flotant pot vota în localitățile de reședință doar dacă au obținut acest document cu cel puțin 60 de zile înainte, termenul limită fiind astfel 10 aprilie 2024.

Alegeri 9 iunie
Alegeri 9 iunie

Te-ar putea interesa și: Previziuni îngrijorătoare privind economia țării după alegerile din 2024. Avertismentele specialiștilor tulbură apele în an electoral

Anunțul AEP în ziua alegerilor

După cum a transmis Autoritatea Electorală Permanentă, informațiile despre prezența la urne pentru alegerile locale și cele europarlamentare urmează să fie făcute publice conform acestui program:

  • la ora 10:30 – pentru ora 10:00;
  • la ora 13:30 – pentru ora 13:00;
  • la ora 16:30 – pentru ora 16:00;
  • la ora 19:30 – pentru ora 19:00;
  • la ora 22:30 – pentru ora 22:00 (când este programată închiderea urnelor).

În ziua alegerilor, românii pot afla detalii despre prezența la vot se va face în timp real pe site-ul AEP – https://prezenta.roaep.ro/. Pagina oferă detalii despre evoluția numărului de alegători care figurează în SIMPV că s-au prezentat la vot, pentru fiecare secție de votare și pentru fiecare scrutin în parte.

Trebuie precizat și că spre deosebire de cursele electorale locale, în care românii trebuie să voteze în localitatea de reședință, în ceea ce privește  europarlamentarele, exercitarea votului se poate face în orice secție din țară sau din străinătate.

Citește și: S-a dat startul alegerilor europarlamentare! Care este prima țară care a ieșit la vot joi, 6 iunie