- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Anunț de ultim moment făcut de Marcel Ciolacu privind pragul de impozitare a pensiilor. De când intră în vigoare modificările

30 May, 13:30 • Cornel Ghimeșan
Marcel Ciolacu a anunțat că lucrează, alături de miniștri, la un nou plan în ceea ce privește impozitarea pensiilor, care să ia în considerare inflația și puterea de cumpărare a pensionarilor.
Anunț de ultim moment făcut de Marcel Ciolacu privind pragul de impozitare a pensiilor. De când intră în vigoare modificările

Premierul Ciolacu a precizat că e nevoie ca noul prag de impozitare să nu fie arbitrar, ci să fie în concordanță cu realitățile economice ale momentului.

Marcel Ciolacu a spus ferm că e nevoie de un nou mecanism pentru stabilirea pragului de impozitare a pensiilor ca să se evite un prag fix. În momentul de față pensiile ce trec de 2.000 de lei sunt impozitate cu 10%. Premierul vrea ca noul prag să țină cont de inflație și puterea de cumpărare.

„Nu vreau ca noul prag să fie unul arbitrar. Trebuie să fie calculat în funcție de inflație și de puterea de cumpărare”, a declarat Marcel Ciolacu în ședința de guvern.

Citește și Decizie crucială privind salariile românilor! Marcel Ciolacu: „Măsurile vor fi adoptate săptămâna viitoare”

Marcel Ciolacu: „Eu vreau ca statul român să fie sustenabil și predictibil”

Mulți pensionari vor depăși pragul de 2.000 de lei în momentul în care pensiile vor fi majorate, din data de 1 septembrie 2024. Dacă pensiile vor fi crescute și impozitate, românii nu vor simți efectele reale ale majorării și tocmai de aceea premierul Ciolacu vrea un sistem care să nu fie influențat de decizii politice subiective.

„Eu vreau ca statul român să fie sustenabil și predictibil. Dacă doriți să continuăm discuția pe colțul mesei sau când cineva vrea să anunțe ceva favorabil vine și spune mărim de la 2000 la 2200. Eu vreau să creez un mecanism, la fel ca la salariul minim european, pentru că o societate se dezvoltă și este sustenabilă, atunci când politicul nu intervine o perioadă lungă de timp în funcție de ceva subiectiv. Când s-a stabilit un plafon de 2000 de lei erau alte condiții, erau anumite prețuri, era o anumită inflație, nu am avut criză energetică etc.

În funcție de puterea de cumpărare, acest mecanism să funcționeze singur. Nu să vină un prim-ministru să spună că m-am gândit eu să vă măresc. Mecanismul să se bazeze pe statistică, să vină datele de la INS, să nu mai decidă Guvernul împreună cu patronatele, cu sindicatele. Acest mecanism este predictibil! Indiferent ce reformă fiscală faci, dacă nu închizi întreg lanțul nu poți obține sustenabilitatea și predictibilitatea nu închizi nimic. Noi analizăm pentru un sistem predictibil”, a spus Marcel Ciolacu.

Și Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a precizat că se lucrează la un sistem care să aibă grijă de românii cu pensii mici. „Dacă pragul de impozitare crește cu 100 de lei, angajatul rămâne doar cu 10 lei în plus. Trebuie să protejăm puterea de cumpărare a celor cu pensii mici. Nu neapărat prin mărirea pragului, ci printr-un mecanism care să asigure această protecție”, a afirmat Budăi.

Citește și Ce se va întâmpla cu plafonarea adaosurilor la produsele româneşti. Marcel Ciolacu răspunde: „Vreau să protejez producătorii români”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult