- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Indicele ROBOR a scăzut din nou. Ce se întâmplă cu ratele românilor

02 Dec, 11:59 • Bumbeneci Diana
Vești noi pentru românii care încă mai speră că vor plăti rate mai mici la bancă. BNR anunță ce se întâmplă cu ROBOR la finele săptămânii.
Indicele ROBOR a scăzut din nou. Ce se întâmplă cu ratele românilor

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut uşor la finele acestei săptămâni. Acesta a scăzut la 7,78% pe an, de la 7,79% pe an, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Indicele ROBOR a scăzut în ultima zi a săptămânii

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. Încă de atunci, analiștii economici se așteptau ca ROBOR-ul să crească, pe fondul crizei provocate de pandemie, iar mai apoi din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina.

Ai mai putea citi și: Ar putea fi Nicolae Ciucă un viitor candidat la prezidențiale? Ce spune premierul despre alegerile din 2024

ROBOR
ROBOR

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României, astăzi, indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,98% pe an, de la 8,01% pe an, în timp ce ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,23% pe an vineri, de la 8,24% pe an în 29 noiembrie.

Cât despre indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Mai poți citi și: Motivul pentru care Suedia nu acceptă aderarea României la Schengen

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult