- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Întâlnire crucială la București. Klaus Iohannis va găzdui o reuniune trilaterală cu Olaf Scholz și Maia Sandu

31 Mar, 19:31 • Cornel Ghimeșan
Cancelarul german Olaf Scholz vine luni în România pentru a se întâlni cu președintele României, Klaus Iohannis și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Pe agenda discuțiilor celor trei lideri se află securitatea europeană în contextul actual generat de războiul din Ucraina.
Întâlnire crucială la București. Klaus Iohannis va găzdui o reuniune trilaterală cu Olaf Scholz și Maia Sandu

Klaus Iohannis va găzdui o reuniune trilaterală cu Olaf Scholz și Maia Sandu. Cu ocazia vizitei oficiale a cancelarului german, președintele Klaus Iohannis va găzdui luni la Palatul Cotroceni, o reuniune trilaterală la care va participa și președinta Maia Sandu.

Citește și Românii care apelează la procesul de adopție au parte de noi beneficii! Klaus Iohannis a promulgat legea

Klaus Iohannis va găzdui o reuniune trilaterală cu Olaf Scholz și Maia Sandu

„Vizita cancelarului german reprezintă un moment de reconfirmare a relațiilor bilaterale excelente, cu caracter strategic, dintre România și Republica Federală Germania, care se bazează pe o prietenie tradițională, relații istorice și interumane extinse, precum și pe interesul comun în ceea ce privește securitatea europeană în contextul actual dificil generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Discuțiile președintelui Klaus Iohannis cu cancelarul Olaf Scholz se vor concentra pe dezvoltarea și aprofundarea, în continuare, a cooperării româno-germane în toate domeniile de interes comun.

Va fi accentuat interesul ambelor părți pentru dinamizarea schimburilor economice și a investițiilor, având în vedere faptul că Germania este cel mai important partener comercial al țării noastre și al doilea investitor în economia românească, dar și a cooperării sectoriale.

Totodată, se va urmări asigurarea unei coordonări strânse în cadrul UE și NATO”, a transmis Administrația Prezidențială printr-un comunicat de presă.

Cei doi lideri vor avea un schimb de opinii privind temele de actualitate și vor acorda o atenție deosebită procesului de aderare a României la spațiul Schengen, precum și măsurilor pentru sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, asigurarea competitivității economiei europene, securitatea energetică, schimbările climatice și tranziția verde.

„Președintele Klaus Iohannis și cancelarul Olaf Scholz vor discuta, de asemenea, despre situația de securitate generată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, prin prisma evoluțiilor recente, cooperarea pentru sprijinirea multidimensională a Ucrainei, ajutorarea refugiaților, facilitarea tranzitului de cereale ucrainene către piața globală, precum și sprijinirea parcursului european al acestei țări.

Va fi abordată, totodată, cooperarea româno-germană în domeniul apărării pentru a consolida postura de descurajare pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice și pentru a întări securitatea regiunii Mării Negre.

Președintele României și cancelarul Federal vor evidenția rolul important jucat de comunitatea românească din Germania și de minoritatea germană din țara noastră, cu o contribuție majoră la apropierea și cunoașterea reciprocă a celor două națiuni”, spun reprezentanții instituției.

De asemenea, reuniunea trilaterală pe care o va găzdui Klaus Iohannis la Cotroceni are ca scop consolidarea sprijinului în toate domeniile pentru asigurarea rezilienței, a stabilității și a securității Republicii Moldova, dar și pentru susținerea parcursului european al acesteia.

„Discuțiile vor transmite un mesaj clar privind continuarea sprijinului ferm și neabătut din partea partenerilor Chișinăului, în special în condițiile în care Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice,

inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituționale.

În cadrul întrevederii va fi discutat, totodată, sprijinul pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova, singura opțiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper și stabil pentru cetățenii săi”, a subliniat Administrația Prezidențială.

Citește și „Nomazii digitali” vor fi scutiţi de impozit 183 de zile pe an. Iohannis a promulgat legea

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult