- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Intrarea completă a României în Schengen s-ar putea decide decide la Congresul PPE de la București. Anunțul făcut de Nicolae Ciucă

05 Mar, 16:28 • Adrian Popovici
Nicolae Ciucă a anunțat că în cadrul documentului final al Congresului Partidului Popular European se va propune ca România să adere la Spațiul Schengen cu toate drepturile, inclusiv pe frontiera terestră.
Intrarea completă a României în Schengen s-ar putea decide decide la Congresul PPE de la București. Anunțul făcut de Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal, a afirmat că în cadrul documentului final al Congresului Partidului Popular European se va propune ca România să obțină statutul de membru cu drepturi depline în Spațiul Schengen, nu doar cu frontierele aeriene și maritime, așa cum a fost convenit anul trecut, transmite Agerpres. Trebuie precizat că acest eveniment se desfăşoară, miercuri şi joi, la Bucureşti

„Ceea ce doresc să subliniez este că nu va fi vorba doar despre o declaraţie prietenoasă, ci va fi o cuprindere în documentul final al Congresului prin care se solicită ca România să devină membru cu drepturi depline, respectiv şi cu frontiera terestră a spaţiului Schengen”, a afirmat Ciucă.

Te-ar putea interesa și: Negocieri aprinse pentru aderarea completă a României în Schengen. Urmează vizita cancelarului austriac Karl Nehammer la București

Schengen. Foto arhivă
Schengen. Foto arhivă

Ciucă: România îndeplinește condițiile pentru a adera la Schengen

Nicolae Ciucă a subliniat că România a îndeplinit condițiile tehnice pentru aderarea deplină la Spațiul Schengen cu mulți ani în urmă și continuă să le îndeplinească. El a adăugat că există măsuri în curs de implementare pentru întărirea securității frontierelor României și ale Spațiului Schengen, precum și a frontierelor UE în general. Ciucă a subliniat că nu este vorba despre compromisuri, ci despre o realitate, deoarece este important să se promoveze libertatea de mișcare pentru români, inclusiv pentru cei care lucrează în străinătate și contribuie semnificativ la PIB-ul țărilor respective.

„Mai mult decât atât, sunt măsuri în derulare prin care nu facem altceva decât să întărim tot ceea ce înseamnă siguranţa frontierelor României, al spaţiului Schengen, siguranţa frontierelor UE. Ca atare, nu cred că discutăm de compromisuri, ci este vorba de o realitate pentru că despre asta vrem să discutăm şi am discutat tot timpul: suntem membri ai unei familii politice de centru-dreapta care promovează tot ce ţine de acest atribut al libertăţii, libertatea de mişcare trebuie să fie inclusiv pentru românii care ies din ţară sau care se întorc”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a adăugat că este firesc ca românilor să li se recunoască dreptul de a putea reveni acasă fără a fi nevoiți să aștepte la punctele de control de la frontierele Schengen.

„Pe baza discuţiilor cu liderii europeni prezenţi aici, vom avea o decizie în documentul final al Congresului şi vom vedea cum vor vota colegii din Austria. Vom veni cu toate argumentele necesare să-şi schimbe decizia. Este adevărat că în acest moment nu avem o întâlnire bilaterală încă stabilită, dar vom face tot ce este necesar pentru a ne transmite mesajele noastre pentru ceea ce reprezintă dreptul nostru de a fi membru al Spaţiului Schengen”, a mai adăugat acesta.

Citește și: Marcel Ciolacu promite aderare completă în Schengen până la finalul anului și scoaterea vizelor pentru SUA în 2025: ”Eu vă garantez”