- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Legea pensiilor speciale a trecut de Senat! Actul normativ urmează să fie votat de Camera Deputaților care este for decizional

28 Jun, 13:09 • Cornel Ghimeșan
Legea pensiilor speciale a fost votată marți de Senat și se întoarce la Camera Deputaților, care este for decizional. Actul normativ a ajuns din nou pe masa Senatului pe motiv că au fost aprobate mai multe amendamente care generează deosebiri majore de conţinut juridic faţă de forma adoptată anterior.
Legea pensiilor speciale a trecut de Senat! Actul normativ urmează să fie votat de Camera Deputaților care este for decizional

Legea pensiilor speciale a trecut de Senat! Legea votată marți, de Senat vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Citește și Legea pensiilor trece neobservată din cauza grevei din Educație. Amendamentele au fost depuse oficial. Ce schimbări au loc?

Legea pensiilor speciale a trecut de Senat

Liderii opoziției au acaparat dezbaterile actului normativ și au subliniat faptul că modificările aduse proiectului de lege, pe motiv că pensiile speciale nu sunt, de fapt, desființate, potrivit digi24.ro

Deși Coaliția anunțase inițial, un impozit de 30%, în urma modificărilor aduse în Camera Deputaților, în cele din urmă, a fost păstrată varianta inițială, iar pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

Marți, parlamentarii au adoptat mai multe amendamente la proiectul de lege care să ofere unele garanții magistraților și militarilor că nu se vor schimba prea multe în următorii cinci ani. Unul dintre amendamente prevede că toți pensionarii speciali care îndeplinesc criteriile pentru a ieși la pensie până la intrarea în vigoare a legii să rămână în sistem și să se poată pensiona până în 2028 în aceleași condiții.

După votul în plen, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a spus Parlamentul României a adoptat reforma pensiilor speciale, esențială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil pe termen lung.

„Partidul Național Liberal și-a asumat această reformă și a susținut-o constant și necondiționat, dovadă stau voturile noastre în favoarea acestui proiect, atât în Camera Deputaților, cât și în Senat. Ne-am asumat prin PNRR legea votată astăzi în Parlament și am spus mereu că vom urma calea responsabilă și ne vom îndeplini toate obiectivele pentru atragerea de bani europeni. Fiecare român merită o pensie decentă, dar acestea trebuie așezate într-un sistem echilibrat, corect și sustenabil pentru întreaga societate”, a declarat Nicolae Ciucă.

Totodată, preşedintele comisiei de muncă, Ion Rotaru, a ținut să precizeze faptul că Guvernul a transmis că trebuie îndeplinit un jalon important şi în acest sens au fost întreprinse măsuri pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuieilor cu pensiile speciale.

„Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizaţii şi pensii, reglementate prin acte normative individuale, cu caracter special, aplicabile pentru şase categorii”, a spus Rotaru.

„În vedere respectării principiului bicameralismului, întrucât Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a adoptat prevederi care produc, cumulativ, existenţa unor deosebiri majore de conţinut juridic şi existenţa unei configuraţii semnificatiiv diferite între formele adoptate de cele două Camere, încălcându-se criteriile CCR, pentru respectarea principiului bicameralismului s-a decis transmiterea legii Senatului pentru ca acesta să dezbată şi să se pronunţe asupra textelor noi introduse”, a mai spus preşedintele comisiei de muncă.

Citește și Marcel Ciolacu oferă noi informații despre legea pensiilor speciale. Termenul limită pe care îl are România pentru a adopta noua reformă. „Eu nu o să renunț”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult