- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Marcel Ciolacu, despre creşterea vârstei de pensionare: „Avem un jalon în PNRR despre care acum aflăm detalii. Nu poţi să iei în România măsuri ca în Franţa”

16 Mar, 13:47 • Russo George
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu, întrebat despre posibilitatea creşterii vârstei de pensionare şi în România, a declarat că în această privinţă trebuie realizată o corelare între vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă, care în ţara noastră este mai scăzută decât în statele europene mai dezvoltate.
Marcel Ciolacu, despre creşterea vârstei de pensionare: Avem un jalon în PNRR despre care acum aflăm detalii. Nu poţi să iei în România măsuri ca în Franţa

În acelaşi timp, Marcel Ciolacu, liderul PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, recunoaşte că în PNRR există un jalon care ar putea face referire şi la vârsta de pensionare, în cadrul mai larg al reformelor sistemului de pensii, dar spune că abia acum află detalii despre acesta, deoarece nimeni nu ştie ce cuprinde, nici măcar fostul ministru al Muncii.

„E un lucru asumat în PNRR. Sunt multe reforme trecute acolo. PNRR a fost secretizat, nu am avut acces la el, l-am cerut în Parlament. A existat o negociere între familiile europene în acel moment, fiindcă Partidul Social Democrat ar fi putut bloca întreg programul din toată Europa şi am considerat că nu e corect aşa”, a spus Ciolacu, citat de Realitatea.

El a fost întrebat, de asemenea, dacă vârsta de pensionare e un subiect în România.

„Uitaţi-vă ce se întâmplă în Franţa. Este în PNRR trecut un jalon, aflăm acum detaliile. Fostul ministru al Muncii spune că nu ştie ce e în PNRR şi că a fost modificat ce a propus. Nu e momentul să ajungem la asemenea discuţii. Trebuie o corelare între vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă. Avem o speranţă de viaţă mai redusă faţă de celelalte state europene, nu poţi să aplici reguli în România ca în Franţa. Nu e momentul să ajungem iar la o criză socială pe nişte poveşti. Oamenii se simt nedreptăţiţi. Cred că prioritatea noastră e să creştem speranţa de viaţă, pe urmă vorbim de modificări”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Vești bune pentru angajați. O anumită categorie beneficiază de noi sporuri. Majorările salariale pot ajunge până la 50%

În privinţa pensiilor de serviciu, preşedintele PSD a precizat că „au existat mari abuzuri legislative”.

„Nu poţi să câştigi la pensie mai mult decât ai avut în activitate. E hilar ce s-a întâmplat în România. Nu poţi să fii magistrat o zi şi să beneficiezi de pensie de serviciu. Acum s-a extins totul către Armata, dar nu putem intra într-o zonă populistă ca să câştigăm voturi venind cu un mesaj în zona de Armată şi Poliţie. Avem una dintre cele mai sigure ţări din lume, mergem liniştiţi pe stradă fără tâlhării şi crime. Vom face modificări pe fiecare categorie. Este exclus să câştigi mai mult la pensie decât în activitate. Nicio lege nu e retroactivă şi atunci trebuie să găsim cum impozităm aceste excese ale legii. S-a făcut un grup de lucru la nivelul coaliţiei, integratorul e Marius Budăi, sunt convins că în timp scurt închidem capitolul, necăutând să câştigăm voturi, dimpotrivă, venind cu o lege constituţională şi pe care să o explicăm românilor”, a arătat Ciolacu.

Citeşte şi: Creşterea vârstei de pensionare la femei. Anunţ de ultimă oră al ministrului Marius Budăi: „Ar fi ca şi cum i-am interzice femeii dreptul la pensie”