- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

PNL a aprobat alianța cu PSD pentru alegerile europarlamentare. Liberalii au acceptat și fuziunea cu ALDE

25 Mar, 08:38 • Adrian Popovici
Conducerea PNL a aprobat formarea unei alianțe electorale cu PSD pentru alegerile europarlamentare din această vară. În plus, liberalii au acceptat și fuziunea cu ALDE, formațiunea fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
PNL a aprobat alianța cu PSD pentru alegerile europarlamentare. Liberalii au acceptat și fuziunea cu ALDE

Duminică, 24 martie, a fost o zi importantă pentru liberali, Consiliul Politic Național al PNL a aprobat formarea alianței electorale cu PSD pentru alegerile parlamentare din această vară, partid cu care se află deja într-o coaliție de guvernare, conform Agerpres. În plus, pe agenda liderilor formațiunii politice s-a aflat și fuziunea cu ALDE, partidul fondat de fostul premier și șef al liberalilor, Călin Popescu Tăriceanu.

Pe lângă alianța cu PSD și fuziunea cu ALDE, PNL a a mai anunțat și o schimbare importantă de cadre. Astfel, a fost decisă includerea europarlamentarului Vlad Nistor în Biroul Executiv, acesta urmând să primească după această decizie o poziție de vicepreședinte.

Cea mai importantă decizie adoptată duminică a vizat aprobarea alianței electorale dintre PNL și PSD pentru alegerile europarlamentare din această vară. Informațiile publice indică faptul că pentru punct al ordinii de zi au fost acordate 838 voturi ”pentru”.

Faptul că alianța cu PSD a primit mai puține voturi decât fuziunea cu ALDE indică faptul că o astfel de decizie nu a primit sprijinul unanim al membrilor PNL, Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al formațiunii explicând în cursul zilei de duminică că acest gest reprezintă „o căsătorie de conveniență” între cele două formațiuni politice care are loc deoarece conflictul început de Vladimir Putin este foarte aproape de granițele României.

„Vă rog să mă înţelegeţi şi pe mine şi pe ceilalţi, uneori există căsătorii de convenienţă, nu spun de interes, în care îţi respecţi partenerul, că te-a pus mama cu tata să te însori, dar asta nu înseamnă că eşti îndrăgostit. Nu vă gândiţi cumva că suntem îndrăgostiţi cu cei care au condus judeţul ăsta mult timp, nici într-un caz. Dar în acelaşi timp ştiu ceva, că azi noapte

Kievul a fost bombardat, că se pregăteşte cea mai mare ofensivă spre Nikolaiev şi Odesa, mai ştiu că am văzut declaraţiile şi le văd, ale lui Medvedev şi Putin legate de gurile Dunării şi Testamentul lui Petru cel Mare şi mai ştiu o chestiune, că dacă cade Nikolaiev şi Odesa şi dacă Rusia se apropie de Rieni, de Izmail şi atât de aproape de Brăila şi de Galaţi şi de Tulcea, România este într-un real pericol. Iar Moldova este sub un pericol total”, a explicat Rareș Bigdan, prim-vicepreședinte PNL.

Lideri din PNL. Foto: Facebook
Lideri din PNL. Foto: Facebook

Te-ar putea interesa și: Cum arată lista finală de candidați PSD-PNL la europarlamentare după ce Ramona Chiriac s-a retras

Fuziunea cu ALDE, aprobată de liderii PNL

Primele discuții privind fuziunea  dintre PNL și ALDE au început în 2022, atunci când PNL era condus de Florin Cîțu. ALDE este partidul înființat de fostul președinte PNL și premier, Călin Popescu Tăriceanu, după plecarea din rândul liberalilor. Mica formațiiune politică a guvernat, între 2016 și 2019, alături de PSD și UDMR. După ce a pierdut alegerile din 2019, Tăriceanu a renunțat la funcția de președinte al partidului.

„Partidul Național Liberal rămâne cel mai important partid al dreptei românești, partidul integrator care își propune să înglobeze toate curentele de orientare politică de dreapta din România. Astăzi, în ședința Consiliului Politic Național al PNL a fost aprobată fuziunea cu ALDE”, transmite PNL

„De acum înainte nu avem altceva de făcut decât să ne implicăm cât mai mult în activitatea noastră. Există entuziasm, există motivare şi trebuie să avem încredere în forţele noastre să putem duce toate etapele anului electoral 2024”, a declarat Ciucă.

Citește și: Nicolae Ciucă: Luni se va decide dacă PNL va face alianță cu PSD pentru alegerile locale din Timişoara, Braşov şi Bacău