- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Premierul Ciucă, detalii despre veniturile românilor. Ce se va întâmpla cu vouchere sociale în 2023

19 Sep, 17:10 • Bumbeneci Diana
Premierul Nicolae Ciucă, în calitate de președinte al Partidului Național Liberal a anunțat că va propune în Coaliție o nouă șansă pentru românii care au nevoie de voucherele sociale. Conform fostului ministrul al Apărării, liberalii doresc ca măsura voucherelor sociale, de 50 de euro la două luni, să fie extinsă și pentru anul următor.
Premierul Ciucă, detalii despre veniturile românilor. Ce se va întâmpla cu vouchere sociale în 2023

Premierul Ciucă sprijină românii cu venituri mai mici

Anunțul legat de voucherele sociale a venit de la Nicolae Ciucă, premier și președinte al PNL, după o ședință de Birou Executiv a conducerii liberale. Premierul ia în calcul nevoia românilor de sprijin, mai ales în momentele în care criza economică din țara noastră afectează tot mai mult persoanele cu venituri mici. Nicolae Ciucă a mai explicat că măsura ar putea fi aplicată în prima parte a anului, apoi să fie o nouă analiză dacă vor continua cu ea.

„Au fost discutate, pentru că ne preocupă la nivelul PNL, măsurile pe care putem să le luăm în continuare pentru sprijinul persoanelor și familiilor vulnerabile. Aici sunt deja programele în derulare, acele programe ale voucherelor care vor fi asigurate până în 2027 și am discutat la nivelul partidului decizia de a susține continuarea programului de asigurare a voucherului de 50 de euro la două luni de zile (…) Aceste vouchere de 50 de euro vrem să fie asigurate și anul viitor”, a subliniat premierul.

Premierul Ciucă, detalii despre veniturile românilor. Ce se va întâmpla cu vouchere sociale în 2023
Premierul Ciucă, detalii despre veniturile românilor. Ce se va întâmpla cu vouchere sociale în 2023

Mai exact, este vorba despre voucherele de 50 de euro la două luni, bani care intră pe cardurile persoanelor cu venituri reduse, pentru a-și lua alimente de bază. După declarațiile făcute de premierul Nicolae Ciucă, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a venit cu precizări pe tema măsurii.

Vestea cea bună e că această măsură se suține a fi extinsă până la 1 iulie 2023. În funcție de situația execuției bugetare, după primul semestru al anului 2023, se va analiza posibilitatea ca măsura să fie continuată”, a punctat Marcel Boloș.

Și banii veniți de la nivel european sunt o prioritate

Președintele liberalilor a oferit detalii despre importanța banilor europeni pentru țara noastră. Un subiect important în ședință a fost cel legat de majorarea ratei de absorbție.

Am atins pragul de absorbție de 9,5 miliarde de euro, bani deja intrați în țară (…) De aceea spuneam săptămâna trecută, în ședința de Guvern. că au intrat în țară 15 miliarde de euro, 9,5 miliarde pe PNRR și fonduri de coeziune, iar 5,5 miliarde de euro, investiții străine directe. Am discutat PNRR, care e axul principal pentru atragerea de fonduri europene și care urmează sî aibă ca perioadă de aplicabilitate anul 2026, și am salutat decizia Comisiei Europene de a fi avizat cererea de plată. 2,6 miliarde urmează să intre în țară”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Reiterăm faptul că acum o săptămână, premierul liberal Nicolae Ciucă era cel care confirma faptul că guvernul are în plan pentru această toamnă „transmiterea cele de a doua cereri de plată, fundamentată pe realizarea a ceea ce ne-am asumat că facem în primele două trimestre ale acestui an, mai exact îndeplinirea a 51 de noi jaloane/ținte”.

„Monitorizăm cu atenție tot ce ne-am asumat la nivel guvernamental prin acest mecanism european de finanțare pentru ca România să beneficieze de aproape 30 de miliarde de euro. Am semnat deja contracte de finanțare pentru construcția de creșe, renovarea unor obiective sociale importante sau construcția altora noi, performante energetic, pentru realizarea de locuințe destinate tinerilor specialiști din sănătate și învățământ, pentru mobilitate urbană verde și dezvoltarea durabilă a localităților. Autostrada Moldova, proiect așteptat de mulți ani, are perspective certe de finanțare din PNRR după ce contractul a fost, de asemenea, semnat” , a precizat premierul.

Alte articole: Motorina, singura care va fi compensată cu 50 de bani? Ce se propune în coaliție

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult