- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

PSD vrea ca USR să iasă din grupul Renew Europe: ”Ar trebui să-i fie ruşine că se află într-o familie politică europeană cu partide care îşi bat joc de demnitatea românilor”

21 Oct, 16:45 • Bucătaru Gabriela
PSD vrea ca USR să arate că este solidar cu interesele României și îi cere să iasă din grupul Renew, din care fac parte și partide din coaliția de guvernare olandeză care a votat în Parlamentul European împotriva aderării țării noastre la spațiul Schengen.
PSD vrea ca USR să iasă din grupul Renew Europe: ”Ar trebui să-i fie ruşine că se află într-o familie politică europeană cu partide care îşi bat joc de demnitatea românilor”

PSD a cerut vineri, membrilor USR să se suspende din grupul Renew, în semn de protest față de votul olandezilor împotriva aderării României la spațiul Schengen.

Citește și Viorica Dăncilă este supărată pe Olanda! „A venit vremea ca țărilor neprietenoase să le transmitem un mesaj clar! România nu mai este dispusă la niciun fel de compromis cu privire la aderarea la Schengen”

„Nu putem vorbi de unitate europeană fără România în Schengen. Ideea de solidaritate europeană, care este invocată zilele acestea inclusiv de preşedinta Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, şi de către alţi oficiali europeni, este benefică. Însă, în contextul în care Olanda ţine România în şah în privinţa aderării la spaţiul Schengen, ideea de solidaritate riscă să se transforme în ipocrizie şi dublă măsură. Am spus săptămâna trecută că România merită să intre în spaţiul Schengen cu demnitate, fără să ne ploconim Olandei, pentru că nu este cazul. De aceea, avem aşteptări legitime ca statele europene să facă toate demersurile necesare ca să determine Olanda să nu se facă de râs blocând libertatea de mişcare a românilor”, a declarat Paul Stănescu, într-un comunicat de presă.

PSD este dezamăgit de votul Olandei din Parlamentul European și acuză Țările de Jos că pun mai presus interesele economice şi politice, decât ”ideea de unitate în UE”.

„În fiecare zi în care România nu este în Schengen, Olanda subminează ideea solidarităţii europene. România are poziţii proeuropene clare şi nu este lăsată să intre în Schengen, în timp ce alte ţări membre au probleme destul de grave cu statul de drept. Mai mult, sunt state europene care nu sunt în Uniunea Europeană, dar au acces la libertatea de circulaţie. Pentru România, în acest moment, când a făcut toate eforturile tehnice şi politice necesare, este o problemă de demnitate naţională”, a mai afirmat secretarul general al PSD.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu i-a criticat și pe membrii USR, spunând că se fac parte dintr-o ”familie politică europeană cu partide care îşi bat joc de demnitatea românilor”.

„Pe de altă parte, USR-ului ar trebui să-i fie ruşine că se află într-o familie politică europeană cu partide care îşi bat joc de demnitatea românilor. Dacă ar fi patrioţi, ar face orice gest politic semnificativ care să arate că sunt solidari cu interesele României, nu doar cu ale grupului Renew, din care fac parte. Poate chiar ar trebui să se suspende sau să părăsească grupul Renew, pentru a pune presiune pe cei care ne tratează cu aroganţă şi superficialitate. Vom continua să fim solidari cu proiectele Uniunii Europene, atât în privinţa crizei energetice, cât şi în alte aspecte, dar aşteptăm să vedem această solidaritate europeană la lucru în relaţia cu Olanda”, a mai spus social-democratul.

Citește și Marcel Ciolacu mesaj dur către Olanda:„Nu suntem ţară nici de mâna a doua, nici de mâna a treia, suntem România, ţară membră NATO a Uniunii Europene. Vrem să fim respectaţi fără altfel de discuţii”

Tags: