- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

SONDAJ CURS. Cu ce partid ar vota românii dacă alegerile parlamentare ar fi în această perioadă

23 Jan, 16:37 • Claudia Simion
Cum ar vota românii la alegerile parlamentare, dacă acestea ar avea loc chiar în această perioadă? Un sondaj CURS făcut în perioada 10-20 ianuarie 2023 arată câtă încredere au românii în partidele politice din România.
SONDAJ CURS. Cu ce partid ar vota românii dacă alegerile parlamentare ar fi în această perioadă

La sondajul Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS, realizat în perioada 10-20 ianuarie 2023, 36% dintre români au spus că vor vota cu PSD, dacă alegerile parlamentare ar fi duminica viitoare.

Față de ultimul sondaj din luna decembrie, PSD a avansat în procente. PNL e, de asemenea, în creștere, iar partidele din opoziție au scăzut.

Dintre cei care au participat la sondaj, 36% au ales PSD, PNL  e cotat cu 22%, AUR – 14%, USR – 8%, UDMR – 5%, PMP – 4% iar PUSL – 4%.

Datele CURS lasă să se înțeleagă că ar fi posibilă o premieră în România, și anume o alianță PSD-AUR, care ar aduna cumulat 50% din mandatele parlamentare și și-ar asigura la limită majoritatea în forul legislativ.

Citește și PSD știe nu una, ci două căi prin care să scadă inflația. Guvernarea PSD începe însă abia în luna mai

Față de sondajul din decembrie 2022, PSD a crescut cinci procente, iar PNL a crescut două procente. În ot acest timp, opoziția se află în scădere.

Datele ultimului sondaj CURS:

  • 31% – PSD
  • 20% – PNL
  • 16% – AUR12% – USR
  • Restul partidelor au înregistrat procente sub 5%.

Datele sondajului din ianuarie mai arată că instituția Armatei se bucură de cea mai mare încredere din partea românilor – 67%, fiind urmată de Pompieri (63%) și Biserică (63%). La polul opus se află partidele politice, unde doar 9% dintre români au încredere în acestea.

Citește și Gabriela Firea, audiată în Dosarul „10 August”. Oficialul PSD era primar al Bucureștiului în 2018