- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

USR sare la gâtul lui Rafila și a lui Grindeanu: ”Ministrul Sănătăţii încă lucrează la lista noilor spitale, ministrul Transporturilor schiţează autostrăzi pe şerveţele”

24 Nov, 22:43 • Cornel Ghimeșan
USR sare la gâtul miniștrilor PSD și lansează noi atacuri dure la adresa lui Alexandru Rafila și a lui Sorin Grindeanu. Cu ocazia împlinirii unui an de guvernare PSD-PNL, cei de la USR au elaborat "Cartea neagră a guvernării", în care au scris printre multe alte critici, că noile spitale sau autostrăzi nu au depăşit nici în acest an "stadiul de dorinţă".
USR sare la gâtul lui Rafila și a lui Grindeanu: ”Ministrul Sănătăţii încă lucrează la lista noilor spitale, ministrul Transporturilor schiţează autostrăzi pe şerveţele”

„Noi spitale sau autostrăzi nu au depăşit nici în acest an stadiul de dorinţă. Ministrul Sănătăţii încă mai lucrează la lista noilor spitale, ministrul Transporturilor încă mai schiţează autostrăzi pe şerveţele”, susţine USR, potrivit Agerpres.

Citește și Petre Daea calmează apele în scandalul ordonanței privind erbicidele: „Tanti Veta va lua doar de la magazine autorizate, despre asta este vorba”

Reprezentanții USR spun că  Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, „principala sursă de modernizare” a României pe termen scurt, „este în pericol de a nu mai fi continuat”.  Mai mult, partidul condus de Cătălin Drulă apreciază că este „dezolant ritmul şi calitatea cu care Guvernul reuşeşte să îndeplinească” cerinţele din PNRR, în condiţiile în care jaloanele din primul an „ţin mai degrabă” de adoptarea unor reglementări.

„Greul abia urmează şi nu există niciun indiciu că Guvernul ar putea reuşi să ajungă în etapa următoare. Cea mai mare parte a energiei investite de guvernanţi în domeniul PNRR a fost îndreptată spre a-l contesta, nu spre a construi autostrăzi, spitale, şcoli, grădiniţe şi creşe. O parte dintre miniştrii responsabili au încercat să îl schimbe. Dar asta s-a petrecut doar în declaraţiile date la Bucureşti. Oficialii de la Comisia Europeană nu au primit oficial nicio solicitare în acest sens. Însuşi prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost la Bruxelles cu acest scop. S-a întors exact aşa cum s-a dus”, se arată în raportul realizat de USR.

Partidul lui Drulă nu a iertat nici Ministerul Educației la adresa căruia a adus acuze grave în ceea ce privește legile învăţământului, despre care a spus că oferă „o protecţie imbatabilă” fraudei academice şi că „se concentrează pe excelenţa celor câteva vârfuri din rândul elevilor, lăsând de izbelişte” o mare masă de elevi, despre a căror soartă „legea nu spune nimic”.

 

USR: ”România are printre cele mai mari preţuri la energie pentru populaţie din Europa din cauza deciziilor inepte luate de Guvern”

Politicienii USR susțin că deciziile „inepte prin care Guvernul a încercat să controleze piaţa de energie” au făcut ca România să aibă printre cele mai mari preţuri la energie pentru populaţie din Europa.

„Măsurile populiste ale Guvernului şi Coaliţiei de guvernare – ajutoare, vouchere şi măriri de salarii – au alimentat şi mai mult inflaţia generată în principal de preţurile la energie. De aici, tăvălugul scumpirilor a fost de neoprit. (…) Guvernul a deschis larg robinetul ajutoarelor, angajărilor în sistemul public şi cheltuielilor bugetare iresponsabile, a taxat agresiv munca şi sectorul privat. Această strategie anulează orice încercare de a sprijini în mod real categoriile de populaţie aflate la risc, fiindcă generează inflaţie şi mai mare”, se arată în raportul USR.

În „Cartea neagră a guvernării”, cei de la USR au semnalat un deficit de energie electrică de până la 30% din consumul intern, un deficit de gaze naturale „care poate urca până la 50% din consum” în zilele cele mai reci.

„Extragem o cantitate nesemnificativă din Marea Neagră, sursele de energie regenerabilă nu se mai dezvoltă, fiindcă nu mai pot livra în sistemul energetic naţional, iar lemnele de foc au dispărut cu totul de pe piaţă a doua zi după ce Guvernul a plafonat preţul de vânzare. De câte ori auziţi politicienii Coaliţiei de guvernare că deplâng preţul energiei – gaze şi electricitate – amintiţi-vă că principalul producător de energie electrică din România (aproximativ 70% din piaţă) este chiar statul, prin Hidroelectrica,
Nuclearelectrica sau CE Oltenia”, adaugă USR.

România va „depăşi cu mult deficitul bugetar” de 5,8% din PIB, estimează raportul politicienilor din opoziție. USR subliniază că până la această dată execuţia financiară nu cuprinde „sume semnificative” pe care statul trebuie sau ar fi trebuit să le plătească. Astfel, cea mai mare sumă datorată de stat ar fi cea menită să acopere compensarea preţurilor la energie pentru utilizatorii casnici, sumă care se ridică la 30 de miliarde de lei, precizează aceeaşi sursă.

„Ministerul Finanţelor nu a evidenţiat încă această sumă în execuţia bugetară din acest an, pentru a ţine artificial deficitul în limitele aprobate. Execuţia bugetară la 9 luni arată că au crescut cheltuielile cu încă 58,5 miliarde de lei. La acest capitol, cheltuielile cu bunurile şi serviciile au crescut cu 6,9 miliarde de lei, adică exact invers decât promisiunea lui Marcel Ciolacu din primăvară, cum că vom începe să facem economii la ce cumpără statul. Cheltuielile cu subvenţiile au crescut şi ele cu 6,3 miliarde de lei, fiindcă statul ia de la toţi, dar îi subvenţionează doar pe unii”, se mai arată în raportul USR.

Citește și Curtea Constituțională este solicitată să dezbată suprataxarea muncii part-time. Ce îi așteaptă pe români

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult