Știri interne

Curtea Constituțională este solicitată să dezbată suprataxarea muncii part-time. Ce îi așteaptă pe români

24 Nov, 12:51 • Bumbeneci Diana
Deputații USR și Forța Dreptei cer Curții Constituționale să dezbată suprataxarea muncii part-time. Un comunicat transmis de cele două formațiuni politice arată noile cerințe pentru CCR.
Curtea Constituțională este solicitată să dezbată suprataxarea muncii part-time. Ce îi așteaptă pe români

Deputații USR și Forța Dreptei au decis să sesizeze Curtea Constituțională pe suprataxarea muncii part-time, „una dintre numeroasele modificări nocive” aduse de Coaliția PSD-PNL-UDMR Codului fiscal, prin ordonanță de Guvern.

Curtea Constituțională este solicitată să dezbată suprataxarea muncii part-time

Despre sesizare a vorbit Oana Țoiu, deputat USR și membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților. Aceasta a transmis că alături de partidul Forța Dreptei, formațiunea politică din care face parte va contesta la Curtea Constituțională legea de aprobare a „ordonanței care a readus nedreptatea suprataxării muncii part-time, pentru a opri un Guvern care se luptă cu cei ce muncesc cinstit”.

Curtea Constituțională este solicitată să dezbată suprataxarea muncii part-time. Ce îi așteaptă pe români
Curtea Constituțională este solicitată să dezbată suprataxarea muncii part-time. Ce îi așteaptă pe români

Mai mult, Oana Țoiu îl acuză pe premierul Nicolae Ciucă de faptul că ar fi semnat o Ordonanță nedreaptă, deoarece aceasta ar fi închis nu mai puțin de 180.000 de contracte de muncă.

Domnul premier Ciucă a semnat o ordonanță care a închis 180.000 de contracte de muncă. Este recordul absolut pe care nici Dragnea în prima ediție nu l-a reușit. Absurditatea «plătești pentru două ore contribuții ca pentru opt», testată de echipa Dăncilă-Dragnea și soldată cu un eșec răsunător, este reciclată de echipa Ciucă-Ciolacu.

Doar pentru că premierul PNL și Ministerul de finanțe PSD îi cred hoți pe toți și, în loc să îi verifice pe cei care au muncă la gri, îi pedepsesc pe toți, angajatorii s-au trezit forțați să plătească taxe mai mari. Unii au făcut-o, în alte cazuri, însă, zeci de mii de oameni au rămas fără loc de muncă. Socialismul din PSD a dispărut căci aleg să ia mai mulți bani de la cei mai săraci lucrători. Liberalismul din PNL a dispărut pentru că se opun tocmai celor care aleg să muncească și celor care creează locuri de muncă, a rămas doar un Partid Național Laș”, declară Oana Țoiu, deputat USR și membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.

Sesizarea depusă vizează legea de aprobare a Ordonanței Guvernului 16/2022 prin care au fost aduse mai multe modificări Codului fiscal. Până la finalizarea procedurii parlamentare, ordonanța putea fi atacată la CCR doar de Avocatul Poporului, care nu a făcut acest lucru.

Ai mai putea citi: Este vestea zilei! Se modifică legea pensiilor! Ce bani vor primi românii, din 2023

Potrivit semnatarilor, suprataxarea muncii part-time încalcă mai multe articole din Constituție referitoare la dreptul la muncă și la așezarea justă a sarcinilor fiscale.

Pe de o parte, impozitarea persoanelor care muncesc una, două, patru sau șase ore pe zi la fel ca cele care muncesc opt ore pe zi contravine regulii ca valoarea contribuției să difere de la persoană la persoană în funcție de cuantumul veniturilor realizate, consemnată și în decizii anterioare (din 2006 și 2009) ale Curții Constituționale. Pe de altă parte, suprataxarea muncii part-time a fost adoptată la jumătatea lunii iulie și s-a aplicat din august, adică după două săptămâni.

Au fost, astfel, încălcate principiul securității juridice consacrat de Constituție și prevederile Codului fiscal care spun că „în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an. Totodată, suprataxarea salariilor pe normă parțială a fost făcută fără o justificare bazată pe o analiză de impact, fără date economice sau statistice”, se menționează în finalul comunicatului de presă.

Mai poți citi: Numărul ucrainenilor care fug din calea războiului este în creștere. Poliția de Frontieră anunță aglomerație la granițele țării

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult