- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Reguli noi pe plajele din Grecia. Ce trebuie să știe românii care merg în 2024 pe litoralul elen

10 Apr, 20:04 • Alexe Raluca
Grecia este una dintre destinațiile preferate de români în sezonul estival. Anul acesta, însă, a venit cu schimbări în ceea ce privește plajele elene. Turiștii trebuie să știe ce au voie și ce nu atunci când vor să se relaxeze pe malul Mării Mediterane.
Reguli noi pe plajele din Grecia. Ce trebuie să știe românii care merg în 2024 pe litoralul elen

Grecia este una dintre destinațiile preferate de români, dar, din acest an, cei care ajung pe plajele elene vor avea parte de noi reguli. Anunțul a fost făcut chiar de premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.

Citește și: Jean Valvis, despre relația Grecia – România: „Să descoperim noi oportunități de colaborare. Avem o istorie comună de 400-500 de ani”

Reguli noi pe plajele din Grecia

În fiecare vară, românii iau cu asalt stațiunile de pe litoralul grecesc. Clima plăcută, mâncarea, dar și condițiile bune de cazare atrag turiștii din țara noastră ca un magnet. Din acest an, însă, aceștia vor avea parte de noi reguli pe plajele din Grecia.

Începând din această vară, autoritățile elene doresc să dea un nou aspect plajelor, astfel că au introdus noi reguli care prevăd clar ce anume le este interzis turiștilor. Potrivit noii legislații, doar 30% din suprafața fiecărei plaje va mai putea fi ocupată de șezlonguri. Cel puțin 70% din suprafața plajelor trebuie să fie libere de șezlonguri, iar turiștii care vor să stea la soare pe propriul prosop vor avea gratuitate. În plus, în ariile naturale protejate procentul va fi de 85%.

Aceste măsuri au fost luate după ce, anul trecut, mai mulți localnici au protestat că nu mai au loc la malul mării din cauza șezlongurilor turiștilor. Chiar premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat noile reguli de pe plajele grecești, sperând că aspectul litoralului din țara sa va fi diferit de cum a fost până acum.

„Se va asigura o distanță de cel puțin 4 metri de la mare la primul șezlong pentru a îndepărta imaginea șezlongurilor care intrau în apă la propriu. Pentru plajele sălbatice, spațiul folosit va fi de 15 % din spațiul total al plajei. Vom proteja astfel plajele care nu ar trebui să fie date deloc în folosință, protejând astfel natura”, a declarat Kyriakos Mitsotakis.

Turiștii care preferă să stea la plajă pe propriile prosoape au fost încântați de introducerea noilor reguli pe litoralul din Grecia.

„Ne luăm inclusiv scăunele de plajă, umbrele, suport de umbrelă, cearceaf și tot ce e nevoie. Bineînțeles că mi-ar plăcea să găsesc cât mai des și mai multe locuri în care pot să îmi pun nestingherită prosopul, umbrela și să nu deranjez pe nimeni”, a declarat o turistă.

În aceste condiții, este foarte probabil ca turiștii care doresc să închirieze șezlonguri pe plajele din Grecia să fie nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. Anul trecut, setul de două șezlonguri cu umbrelă costa între 10 și 15 euro, însă antreprenorii eleni estimează că la vară prețul va crește cu cel puțin 10 procente.

Citește și: Scumpiri peste scumpiri în restaurantele din Grecia! Unde odinioară mâncai cu 30 de euro, acum plătești minim 50