COMPANII

AdePlast reia planul de construire a unei fabrici, cu ajutor de la stat

22 ianuarie 2016, ora 15:31 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
barbut.jpg
Anul 2015 a adus o creștere de peste 5% pe toate diviziile de producție a companiei AdePlast. Cea mai mare creștere s-a înregistrat la producția de polistiren, unde a fost atins un record de 980.000 de metri cubi.

“În 2016 vom depăși cu siguranță 1.000.000 de metri cubi, interesant fiind faptul că firmele din construcții și beneficiarii finali se concentrează din ce în ce mai mult pe produse de calitate, în detrimentul prețului cel mai mic. Asta se vede și în vânzările noastre, unde avem creșteri masive înregistrate la polistirenul EPS 80 + și scăderi pe segmentul EPS 50. Este semnul că în construcții era prețului cel mai mic a apus. Acum a venit, în sfârșit, momentul calității. Acesta este și semnalul pe care îl vor primi partenerii noștri de afaceri la întâlnirea anuală din acest week-end. Din semnalele primite până acum de la parteneri este posibil ca în 2016 să creștem cu cel puțin 5%. Însă evoluția pozitivă anunțată în construcții ne poate duce și la un avans cu două cifre, al cifrei de afaceri”, declară Marcel Bărbuț, proprietar AdePlast.

În 2015, AdePlast a raportat o cifră de afaceri de 305,7 milioane de lei și cu un profit net de 13 milioane lei, nivelul EBITDA fiind de 46 milioane lei. Creșterea cifrei de afaceri față față de anul precedent a fost de 1,75%.

“Diferența față de creșterea pe diviziile de producție s-a îregistrat deoarece în 2015 am fost nevoiți să renunțăm la comercializarea de polisitiren extrudat (XPS), pe care nu-l produceam în fabricile noastre. Deși era un business cu un rulaj bun, a devenit nerentabil din punct de vedere al resurselor  implicate. În plus, strategic vorbind,  am concentrat toate resursele companiei pe producția proprie. Astfel, diviziile interne au reușit să recupereze destul de bine cifrele pe care le înregistram în trecut din XPS”, precizează Marcel Bărbuț.În 2016 AdePlast își redefinește conceptul de dezvoltare.

“Analizăm piața în vederea achiziției de producători de materiale de construcții similare cu ale noastre sau complementare. De asemenea, vom revigora proiectul nostru pentru construcția fabricii de vată bazaltică, care va avea o locație strategică ce va permite accesul ușor în afara granițelor, 60 de procente din producție fiind destinate exportului”,  precizează Marcel Bărbuț.
 
   
În 2014, compania AdePlast a intenționat să construiască o fabrică de vată bazaltică, pentru care s-a calificat pentru un ajutor de stat în valoare de 7,3 milioane de euro.

“Cu toate că am avut acest sprijin, am decis atunci să punem pauză în proiect deoarece furnizorii de echipamente la acel moment nu puteau să ne ofere decât tehnologii de producție destul de poluante pe bază de cocs și gaz, dar care erau totuși în limitele legii.  Însă, cum este normal, cadrul legislativ cu privire la poluare devine din ce mai restrictiv și ne-ar fi putut crea probleme în viitor. La această situație s-a adăugat și responsabilitatea noastră față de mediu care ne-a făcut tot timpul să alegem cele mai noi tehnologii de producție. Așa am decis că nu putem investi într-o industrie depășită tehnologic, care nu are perspective.  Acum lucrurile s-au schimbat, iar investiția pe care o vom face va fi una extrem de modernă. Practic vom aduce noutăți revoluționare în această industrie”, explică Marcel Bărbuț.


În ceea ce privește finanțarea pentru noua fabrică Marcel Bărbuț adaugă: “vom apela la resurse proprii, dar și la un nou ajutor de stat și mai ales sprijin bancar. În luna decembrie vom achita integral un credit de investiții din 2008, pentru care am avut o rată destul de consistentă. Astfel, în 2017 o vom putea lua de la capăt cu noi investiții. De asemenea, o bună parte din investițiile mai vechi vor fi amortizate”.  

Citeste si Barbut, Adeplast: 2014 e cel mai neprietenos an. Piata si-a pierdut total directia
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Materialele zilei din COMPANII
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Miercuri, 25 Aprilie 2018, 06:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter