- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste 60% dintre români sunt pesimiști atunci când vine vorba despre viitorul României. STUDIU

25 Apr, 23:14 • Bumbeneci Diana
Peste 60% dintre români sunt pesimiști în privința viitorului țării. Care sunt motivele de îngrijorare. Sondaj INSCOP.
Peste 60% dintre români sunt pesimiști atunci când vine vorba despre viitorul României. STUDIU

De mai bine de 30 de ani, românii au sperat doar la o viață mai bună și la o evoluție din punct de vedere financiar. Ei bine, lucrurile nu stau așa pentru toți. Un nou sondaj INSCOP realizat la comanda News scoate la iveală faptul că doar 30% dintre români mai cred că lucrurile se îndreaptă într-o direcție corectă, procentul fiind unul în creștere față de acum 10 ani, dar mai ales față de acum o lună când s-a realizat ultimul sondaj în acest sens.

Românii sunt pesimiști atunci când vine vorba despre evoluția țării

O preocupare centrală pentru o parte semnificativă a populației române este teama de a fi implicată într-un conflict sau război, cu un procent de aproape o treime, situându-se această îngrijorare pe primul loc în preferințele lor. Pe locul al doilea, dar nu mai puțin important, se află îngrijorarea legată de creșterea prețurilor, care afectează, de asemenea, un număr semnificativ de oameni.

Privind perspectiva de viitor a țării, opiniile sunt împărțite. O minoritate de 30,8% dintre români sunt optimiști în privința direcției în care se îndreaptă România, ceea ce reprezintă o ușoară creștere față de luna precedentă. Cu toate acestea, majoritatea covârșitoare, adică 62,5%, sunt pesimiști cu privire la viitorul țării. Această tendință a fost evidentă și în luni anterioare, sugerând o lipsă de încredere în direcția actuală a țării. Există, de asemenea, un procent de aproximativ 6,7% care nu au oferit un răspuns clar în această privință.

Analizând opinii și tendințe, se observă că există diferențe semnificative în percepția direcției țării în funcție de afilierea politică, vârstă și nivelul de venit al respondentului. Cei care susțin că lucrurile se îndreaptă într-o direcție pozitivă sunt în special votanții partidelor mari, precum PSD și PNL, precum și cei cu venituri mai mari. În contrast, susținătorii AUR și cei cu venituri mai mici sunt mult mai pesimiști în ceea ce privește direcția actuală a țării, reflectând o diviziune clară în percepția asupra situației politice și economice a României.

Care este cea mai importantă îngrijorare a românilor

„33% dintre români sunt îngrijoraţi cel mai mult de posibilitatea unui conflict/război în care să fie implicată România (comparativ cu 9,9% în mai 2014), în timp ce creşterea preţurilor este menţionată de 28,6% (faţă 24,5% în mai 2014).

Înrăutăţirea stării de sănătate reprezintă cea mai importantă sursă de îngrijorare pentru 18,5% dintre cei intervievaţi (faţă de 17% în mai 2014). 5,5% dintre români sunt îngrijoraţi cel mai mult de deteriorarea mediului înconjurător (2,4% în mai 2014), 4,9% de diminuarea veniturilor (16% în mai 2014), 4,7% de pierderea locului de muncă (22,7% în mai 2014), 1,7% sunt îngrijoraţi de producerea unor calamităţi naturale (2,6% în mai 2014), iar 1,9% de alte probleme (3,7% în mai 2014). 1,2% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare”, arată sondajul INSCOP.

Sunt îngrijorate de creşterea preţurilor în special persoanele cu vârsta între 18 şi 29 de ani, persoanele cu studii primare şi persoanele care lucrează la stat.

Înrăutăţirea stării de sănătate este o îngrijorare împărtăşită semnificativ peste medie mai ales de persoanele în vârstă, inactivi potenţial activi, care au cont pe Facebook şi care locuiesc în urbanul mic.

Persoanele cu vârsta între 45 şi 59 de ani, gulerele albe şi locuitorii din regiunea Sud Est sunt categoriile socio-demografice cele mai îngrijorate de posibilitatea unui conflict/război în care să fie implicată România.

„Percepţia privind direcţia în care se îndreaptă ţara înregistrează o uşoară îmbunătăţire, aşa cum se întâmplă aproape întotdeauna la trecerea din iarnă spre primăvară. Apropierea sezonului cald influenţează conjunctural opiniile românilor prin creşterea optimismului. De regulă, după o scurtă perioadă, tendinţa este de revenire la cifrele care s-au stabilizat pe o perioadă mai lungă de timp.

În ceea ce priveşte sursele de îngrijorare ale românilor, am comparat percepţia din prezent cu cifrele rezultate din Barometrul INSCOP-Adevărul despre România realizat în urmă cu 10 ani, în aprilie 2014. Se observă diferenţe majore. În primul rând, creşte puternic teama cu privire la posibilitatea unui conflict/război în zonă în care să fie implicată România. Ofensiva Rusiei în Ucraina, războiul din Gaza dintre Israel şi Hamas, precum şi suprapunerea culegerii datelor cu atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului au amplificat masiv temerile românilor faţă de război.

Creşterea preţurilor şi problemele de sănătate cresc în importanţă comparativ cu situaţia din urmă cu 10 ani, în timp ce diminuarea veniturilor şi pierderea locului de muncă îşi pierd contextual din importanţă comparativ cu situaţia din urmă cu 10 ani şi chiar de anul trecut, pe fondul creşterii puternice a temerilor de război”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research. Datele au fost culese în perioada 12 – 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului.

Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Citește și: Dispar ouăle maronii din magazine. Data la care se va întâmpla acest lucru

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult