- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Finanțelor vrea titluri Tezaur și pentru românii din diaspora. Cum va fi posibil acest lucru

25 Apr, 22:31 • Bumbeneci Diana
Titluri de stat pentru românii din diaspora. Ministerul Finanțelor pregătește varianta Tezaur pentru toți.
Ministerul Finanțelor vrea titluri Tezaur și pentru românii din diaspora. Cum va fi posibil acest lucru

Ministerul Finanțelor

se pregătește să lanseze o platformă similară cu Ghișeul.ro, prin intermediul căreia diaspora românească să poată achiziționa titluri de stat, conform declarațiilor lui Bogdan Zinca, șeful serviciului de Contractare din cadrul Direcției Generale de Trezorerie și Datorie Publică din Ministerul Finanțelor Publice.

Titluri Tezaur pentru românii din diaspora

Această inițiativă vine în contextul unei schimbări a unui segment important al populației românești, respectiv diaspora, care până în prezent nu a avut acces ușor la achiziționarea de titluri de stat.

„Începând cu acest an vom avea 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis. De obicei aveau un caracter trimestrial. Încercăm să le cuplăm în jurul scadenţelor tocmai pentru a permite populaţiei să reinvestească sumele ajunse la maturitate. Este un program de succes pe care sperăm că îl vom continua. Dacă la debutul lor nu intuiam, sau nu asumam o sumă total necesar de finanţare, deja sumele atrase îl fac un program esenţial pentru statul român şi pentru acoperirea necesarului de finanţare”, a spus Bogdan Zinca, la evenimentul „Mirsanu IPO Challenge 2024”.

Citește și: Pensii mai 2024. CNPP anunță când intră pensiile pentru Paște având în vedere minivacanța

tezaur
tezaur

Zinca a subliniat și importanța emiterii de obligațiuni verzi, menționând că unul dintre obiectivele principale este diversificarea bazei de investitori. Cristian Nacu, reprezentantul României la Corporația Internațională de Finanțe (IFC), a evidențiat interesul tot mai crescut pentru finanțările climatice, precizând că acestea au reprezentat principalul obiectiv de investiții în ultimii ani. Portofoliul IFC în România a crescut semnificativ, atingând suma de 2,2 miliarde de dolari, în creștere cu peste patru ori în ultimii șase ani. De asemenea, România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește portofoliul IFC, iar aproximativ 80% din acest portofoliu este destinat proiectelor „verzi”.

„Sunt foarte mulţi români care locuiesc în străinătate, au venituri acolo. Vedem oarecum pe timpul lunilor de vară că primim foarte multe petiţii sau vedem nişte subscrieri mari în condiţiile în care celelalte pieţe tradiţionale, intrerbancarul, euroobligaţiunile, sunt pieţe care nu performează în acea perioadă. Avem un proiect, încercăm să dezvoltăm o platformă informatică după modelul ghişeul.ro. Aşa cum poţi să-ţi plăteşti taxele de oriunde din lume să poţi achiziţiona titluri de stat. E un program în derulare şi sperăm să-l avem operaţional în a doua jumătate a anului”, a spus Bogdan Zinca, potrivit Agerpres.

În continuare, Horia Braun Erdei, directorul general al SAI Erste Asset Management, a subliniat evoluția companiei sale în ceea ce privește structura activelor, menționând că strategia acesteia se îndreaptă tot mai mult către obligațiuni emise de entități cu un rating bun în domeniul sustenabilității.

Laurențiu Stan, evaluator autorizat, a evidențiat un trend în creștere al antreprenorilor care explorează piața de capital ca alternativă la finanțarea clasică prin intermediul băncilor. Totuși, acesta a atras atenția că, în ciuda interesului crescut, antreprenorii se confruntă cu unele dificultăți în accesarea pieței de capital, evidențiind necesitatea de a beneficia de educație financiară și de sprijin în acest sens.

Ai putea citi și: Cât a ajuns să coste carnea de miel cu puțin timp înainte de Paște. Românii se tem că nu vor avea bani pentru cumpărături

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult