COMPANII, FINANTE-BANCI

Cemacon restructureaza un credit de 30 mil. euro si isi majoreaza capitalul

05 noiembrie 2013, ora 11:37 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Cemacon.jpg
Cemacon SA, actionarii sai majoritari si Banca Comerciala Romana (BCR) au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro, contractat de Cemacon la BCR. De asemenea, compania isi va majora capitalul social cu 1,5 mil. euro.

Restructurarea creditului reprezinta ultima etapa a procesului de reabilitare operationala si financiara a companiei, conceput si demarat in 2010.

Demersul a presupus, pe de o parte, restructurarea financiara, coordonata de specialisti in restructurare apartinand grupului Casei de Insolventa Transilvania, iar pe de alta parte restructurarea operationala, condusa de Liviu Stoleru, director general si presedinte al Consiliului de Administratie al Cemacon. Cele doua echipe au aplicat o serie de masuri de redresare specifice interventiei intr-o afacere aflata in impas.

Pe piata romaneasca, restructurarea Cemacon este unul dintre cele mai ample procese de reorganizare in afara insolventei a unei afaceri aflate in impas economic si reprezinta salvarea unui brand romanesc.öRestructurarea completa a Cemacon a presupus, si presupune in continuare, un proiect complex si profund, si nu doar optimizarea si eficientizarea procesului de fabricare a caramizilor. Situatia companiei necesita crearea unui management de criza pentru un business in distress, particularizat la nivel de detaliu si corect calibrat. Cooptarea lui Liviu Stoleru la carma echipei executive a reprezentat un prim pas spre implementareö, a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator Casa de Insolventa Transilvania.

Acordul de principiu semnat cu BCR cuprinde elementele ce vor sta la baza restructurarii creditului, care este preconizat a se finaliza spre mijlocul anului viitor. Restructurarea pachetului de credite pe care Cemacon le-a contractat de la BCR va avea la baza trei principii:

1. La finalul procesului de restructurare, Cemacon va avea catre BCR o datorie sustenabila, care va putea fi acoperita din veniturile generate de activitatea de baza a companiei;
2
. O societate nou infiintata ľ Cemacon Real Estate, va prelua unele active Cemacon care nu sunt aferente activitatii de baza a acesteia, impreuna cu expunerea bancara corespunzatoare;
3
. BCR va transfera o parte din datoria Cemacon catre un nou investitor, terta parte, ce intentioneaza sa o converteasca intr-un numar de actiuni, egal cu cel detinut de cel mai mare actionar actual, respectiv KJK Fund II (dar nu mai mare de 33% din capitalul social al companiei).

Detaliile acestui acord de principiu vor fi implementate prin documentatie angajanta din punct de vedere juridic, anticipata a se finaliza spre mijlocul anului viitor. La acel moment, societatea va reveni catre investitorii sai cu informatii asupra sumelor efective ale creditelor restructurate.

Capitalul social va fi majorat cu 1,5 mil. euro

Pentru a sustine in continuare restructurarea si dezvoltarea companiei, capitalul social al Cemacon va trebui majorat cu 1,5 milioane de euro. Suma este necesara pentru finantarea capitalului de lucru al companiei, astfel ca aceasta sa isi indeplineasca obiectivele de buget si profitabilitate pentru 2014-2016. Actionarii majoritari ai Cemacon, care in urma cu 3 saptamani au anuntat actiunea concertata, vor garanta rambursarea creditului aferent sustinerii activitatii de baza, prin constituirea unei garantii asupra actiunilor pe care le detin la Cemacon.

In 2010, cand a inceput procesul de restructurare a companiei, Cemacon avea un credit de 5 ori mai mare decat cifra de afaceri, nesustenabil din activitatea companiei, vanzarile inregistrau o scadere accentuata, portofoliul de produse era invechit, iar facilitatea de productie avea o capacitate necalibrata la cerintele pietei si vanzarile companiei. De la demararea procesului de reorganizare si numirea lui Liviu Stoleru ca director general au fost luate o serie de masuri ce au facut posibila performanta operationala, astfel ca Cemacon a inregistrat, trei ani consecutiv, cea mai mare crestere de business a unei companii din aceasta industrie.

öRestructurarea creditului este, cu siguranta, un moment extrem de important pentru Cemacon. Am inteles inca din 2010 ca aceasta va fi cea mai mare provocare pentru noi, pe care o vom putea depasi doar prin performantaö, a declarat Liviu Stoleru, director general si Presedinte al Consiliului de Administratie al Cemacon.

Infiintata in 1969 la Zalau, Cemacon S.A. are peste 40 de ani de experienta in realizarea de materiale de constructii. Compania estimeaza pentru intregul an o evolutie de 40% a business-ului, la peste 50 de milioane de lei (circa12 mil. euro).

Cei mai mari actionari ai Cemacon sunt fondul de investitii KJK Fund SICAV-SIF, inregistrat in Luxemburg si administrat de compania finlandeza KJK Capital Management (29,1%), SSIF Broker Cluj-Napoca (13%), iar seful Casei de Insolventa Transilvania Andrei Cionca detine impreuna cu alte persoane si firme un pachet reprezentand 21,8% din actiuni.

Actiunile Cemacon Cluj-Napoca sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 23 Mai 2019, 00:39
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter