- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Curtea Internationala de Justitie decide marti in cazul \”Insula Serpilor\”

02 Feb, 16:12 • Redactia DailyBusiness
Curtea Internationala de Justitie de la Haga va pronunta marti sentinta in procesul Romaniei cu Ucraina privind delimitarea platoului continental maritim, care include Insula Serpilor.
Curtea Internationala de Justitie decide marti in cazul \Insula Serpilor\

Sentinta va fi definitiva si executorie si va pune capat unei perioade de ani de zile de negocieri esuate.

100 miliarde de metri cubi de gaze si circa 10 milioane de tone de titei, indeajuns sa acopere necesarul de resurse al Romaniei pentru 20 de ani. Aceasta este miza descrisa de mass-media in momentul declansarii procesului de la Haga, in care Romania, dupa ani de zile de negocieri esuate cu Ucraina, cere delimitarea platoului continental. Suprafata aflata in disputa, estimata la 12.000 de kilometri patrati din Marea Neagra, ar ascunde aceste resurse, a caror existenta insa nu este confirmata la nivel oficial.

In timp ce Romania vrea o impartire egala a platoului continental, fapt ce i-ar aduce in proprietate zona in care se afla „comoara” din Marea Neagra, Ucraina se bazeaza pe faptul ca detine Insula Serpilor. Daca va reusi sa demonstreze tribunalului ca insula e locuita, Ucraina va include in zona sa maritima exclusiva cei 12.000 de km patrati aflati in disputa.