- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Pe spatele servetelului. Cum sa rezolvam probleme si sa vindem idei prin desene

22 Apr, 00:36 • Redactia DailyBusiness
Autor: Dan Roam
Pe spatele servetelului. Cum sa rezolvam probleme si sa vindem idei prin desene

Editura Publica
Colectia Design

Pret 55 lei

Cartea intr-un minut:
Cea mai inovatoare carte a anului 2008, pe locul al 5-lea intre cele mai vandute carti ale anului, are o idee simpla: daca ai un creion si o bucata de hartie poti rezolva orice problema din lumea afacerilor.

Cronica DailyBusiness.ro

Orice problema poate fi clarificata cu ajutorul unei imagini si orice fel de imagine poate fi creata cu un set de reguli si instrumente. Imaginile inglobeaza o cantitate mare de informatii intr-un mod usor de redat si de perceput.

A vedea bine inseamna chiar recunoasterea problemelor.

O imagine este mai clara atunci cand o vezi desenata pas cu pas, iar oamenilor le place sa se uite la desenele celorlalti.

Cu o foaie de hartie si un creion, desenele schitate de mana se fac mai rapid si se schimba mai usor. Imaginea trebuie sa fie simpla ca si cum ar fi transmisa printr-un telegraf vizual.

Procesul are patru etape: sa privesti, sa vezi, sa-ti imaginezi si sa arati.

Privitul este un proces semipasiv in care sunt adunati stimulii vizuali, iar vederea este procesul activ al selectarii acelor stimuli vizuali care conteaza cel mai mult si al recunosterii componentelor comune, care formeaza pattern-uri.
[quote=]Sa-ti imaginezi inseamna sa vezi ceva ce nu e acolo[/quote]
Dupa stabilirea coordonatelor concrete, a tiparelor si a componentelor pe care le vezi in jurul tau, le transpui in imagini abstracte manipulabile mental.

Prezentarea desenului consta in clarificarea lucrurilor prin rezumarea procesului de gandire si prin antrenarea spectatorilor in intelegerea lui.

Cel mai greu este sa descrii verbal o imagine. A te uita cu voce tare inseamna sa-i atragi pe spectatori in lumea desenului tau. Le arati coordonatele si dimensiunile locurilor si ce trebuie sa faca odata ajunsi aici.

A vedea inseamna a identifica punctele cheie ale unui desen, cum interactioneaza ele si daca se poate trasa un tipar.

A-ti imagina cu voce tare inseamna sa discuti optiunile de interpretare ale desenului si animarea spatiilor goale. Inchei prin a arata cu voce tare ce inseamna fiecare optiune.