- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Reciclarea este inca un vis in Romania: 80% din deseuri ajung in gropi de gunoi

08 Jul, 00:01 • traian.badulescu
80% din deseurile Romaniei ajung la gropile de gunoi, in vreme ce in tari occidentale ca Olanda, doar 4% din deseuri au aceasta destinatie, restul fiind reciclat sau valorificat energetic. Procentul ar putea scadea in Romania doar printr-o marire drastica a taxelor aplicate depozitarii reziduurilor la gropile de gunoi, au declarat reprezentantii firmei de valorificare energetica a deseurilor Ecovalor, controlata de producatorul de ciment Holcim.
Reciclarea este inca un vis in Romania: 80% din deseuri ajung in gropi de gunoi

Datele potrivit carora doar 20% din deseurile de pe teritoriul Romaniei sunt reciclate provin din cel mai recent raport Eurostat pe teme de mediu, publicat in 2005, valabile si in prezent, potrivit reprezentantilor Ecovalor.

Cum se explica procentul foarte mare de deseuri care sunt valorificate in Olanda? Prin taxele aplicate de autoritatile olandeze pentru depozitarea deseurilor la gropile de gunoi. Ele pot urca si pana la 140 euro/tona, pentru deseurile ce pot fi reciclate sau valorificate, potrivit lui Axel Pieters, director general al Ecovalor, care este originar din aceasta tara. Prin comparatie, in Romania aceasta taxa variaza intre 14 si 20 euro/ tona de gunoi depozitat.

Romania ar putea avea gropi de gunoi mai putine daca aceasta varianta de depozitare a deseurilor ar fi mai scumpa decat reciclarea sau valorificarea reziduurilor, sustine Pieters.

Una din metodele de valorificare a deseurilor – care exclude depozitarea lor in gropi de gunoi – este prelucrarea si co-procesarea in industria cimentului. Potrivit reprezentantilor Ecovalor, peste 20% din deseurile menajere pot fi valorificate astfel, reducand considerabil volumul de deseuri directionat catre gropile de gunoi. Mai mult, aceste materiale alternative pot substitui pana la 40% din totalul de materii prime naturale pentru procesul tehnologic de fabricare al cimentului (petrol, gaze, carbune).
[img=284]Landfilled=gropi de gunoi; Recycled= reciclate; Incinereted with energy recovery= valorificate energetic[/img]
Un alt factor care va contribui la diminuarea depozitarii gunoaielor va fi si legislatia europeana. Reprezentantii Ecovalor sustin ca, potrivit unei directive europene, 139 de gropi de gunoi vor trebui sa sisteze depozitarea pana in data de 16 iulie 2009. In caz contrar, Romania risca amenzi de 200.000 euro/zi, potrivit lui Axel Pieters.

Investitii de 20 mil. euro in tratarea deseurilor

Ecovalor, care lucreaza exclusiv cu Holcim, a investit in 2009 peste 12 mil. euro in capacitatea de prelucrare de la Campulung si alte 8 mil. euro in cea de la Alesd (Bihor), deschisa anul trecut.

Compania a incheiat anul 2008 cu o cifra de afaceri in valoare de 9 milioane euro si are in acest moment 50 angajati. Statia de pretratare de la Alesd are o capacitate de 100 tone / zi, iar cea de la Campulung (Arges) de 200 tone / zi.

Pentru perioada 2010-2013, Ecovalor urmareste sa creasca cantitatea de deseuri prelucrate cu 40%. Pentru acest an, compania estimeaza prelucrarea a peste 100.000 tone de deseuri.

Printre deseurile prelucrate de Ecovalor se numara deseurile solide, reziduurile petroliere, uleiuri uzate si anvelopele uzate.

Ecovalor – companie activa in Romania din 2007- este membra a grupului Ecorec, care ofera servicii in domeniul gestionarii deseurilor din 2006. Ecorec opereaza cinci statii de prelucrare si livreaza produse catre opt fabrici de ciment Holcim din Slovacia, Austria, Republica Ceha, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria si Romania.

Ecovalor concureaza cu firme ca Eco-Green, detinuta de Lafarge Ciment si care opereaza pe piata locala de 2-3 ani, si cu Ro Ecologic, care si-a inceput activitatile in urma cu cateva luni si lucreaza pentru Carpatcement.