COMPANII

Retailerii de mobila: Radieri si sperante pe o piata in scadere

28 iunie 2011, ora 00:07, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
pad_lock.jpg
Dan Sucu, proprietarul Mobexpert, se asteapta ca afacerile proprii sa se mentina anul acesta la nivelul din 2010 pe o piata in scadere, Viorel Catarama de la Elvila radiaza puncte de lucru dar anunta investitii in magazine noi in timp ce pentru firma galateana Staer criza pare fara de sfarsit.


Producatorul si retailerul galatean de mobila Staer, aflat in insolventa, a inchis 7 puncte de lucru. Si Elvila, societate controlata de Viorel Catarama, a radiat peste 10 puncte de lucru, semn ca acest domeniu nu a iesit inca din recesiune.

Societatea din Galati a inchis la finele lui martie o serie de puncte de lucru din Vaslui, Botosani, Baia Mare, Ploiesti si Arad, potrivit unor informatii din Monitorul Oficial.

In data de 6 decembrie 2010, Tribunalul Galati a admis cererea societatii Staer International SA, de deschidere a procedurii generale de insolventa, societatea continuand sa isi desfasoare activitatea sub conducerea administratorului judiciar desemnat, respectiv Elva Cont SPRL Bucuresti.Companie cu capital integral romanesc, Staer a fost infiintata in anul 1992 ca un SRL, avand 10 angajati. Staer a devenit in timp societate pe actiuni, cu o unitate proprie de productie a mobilierului in Galati, o retea de 24 magazine de mobilier proprii deschise in toata tara, un parc auto de 106 camioane si peste 400 de salariati, potrivit informatiilor de pe site-ul companiei.

Elvila, companie fondata in 1990 de catre Viorel Catarama, a radiat la randul sau peste 10 puncte de lucru, printre care se numara magazine si depozite din Ploiesti si Bacau.

"Sunt niste puncte de lucru inchise in ultimii 4 ani si care de-abia acum sunt radiate. Nu avem probleme", a declarat pentru DailyBusiness.ro Viorel Catarama, fondatorul companiei.

Mai mult, Catarama a anuntat ca va investi 2 milioane euro in deschiderea de noi magazine, potrivit Money.ro.

Elvila detine 3 fabrici de mobilier si un numar de 44 de magazine la nivel national. Din acestea, 23 sunt magazine proprii: Alba Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Botosani, Beius, Brad, Braila, Brasov, Bucuresti, Calarasi, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Mizil, Petrosani, Ploiesti, Suceava, Targu Mures, Timisoara, Vaslui, si 21 de magazine in sistem de franciza si distribuitori, potrivit informatiilor de pe site-ul companiei.

Nici ceilalati jucatori importanti din piata mobilei nu sunt feriti de efectele crizei. Astfel, retailerul suedez Ikea a inregistrat vanzari in scadere cu 13% in ultimul an fiscal, incheiat la 31 august 2010.

Si liderul pietei locale de mobila se confrunta cu o serie de probleme din cauza crizei care a lovit Romania in ultimii ani. Spre exemplu, luna trecuta mai multi angajati ai unei fabrici Mobexpert din Targu Mures au intrat in greva pentru ca nu s-au inteles cu managmentul in privinta noii grile de salarizare.

De asemenea, Dan Sucu, cel care a lansat afacerea Mobexpert in 1993, se asteapta ca piata mobilei sa scada si anul acesta, fiind printre ultimele domenii care vor depasi criza.

Grupul Mobexpert cuprinde 11 companii de retail, noua fabrici de mobila, sapte companii de import si trei de servicii.

Pe piata locala de mobila, estimata la peste 900 milioane euro, activeaza companii precum Mobexpert, Ikea, Elvila, Lemet, Casa Rusu, Staer si Kika.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 10:33
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter