- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania, cea mai mare crestere anuala a comenzilor industriale din UE

22 Aug, 14:40 • Redactia DailyBusiness
Romania a inregistrat o crestere a comenzilor industriale de 27,8% in luna iunie 2008, comparativ cu iunie 2007, cea mai mare dinamica din Uniunea Europeana, in conditiile in care la nivelul intregii comunitati, aceste comenzi au scazut cu 6,6%, potrivit unui studiu publicat vineri de Eurostat.
Romania, cea mai mare crestere anuala a comenzilor industriale din UE

In iunie 2008 fata de aceeasi luna a anului trecut, pe locul al doilea, dupa Romania, in topul cresterilor comenzilor industriale s-a situat Letonia (+26,9%). Cele mai mari descresteri le-a inregistrat Franta (-16,9%) si Spania (-6,5%).

Cererea pentru comenzile industriale a urcat cu 2,8% in luna iunie 2008, fata de luna anterioara, in Romania, tara plasandu-se pe locul 7 la acest capitol. Cele mai mari cresteri le-au inregistrat Letonia (+31%) si Portugalia (+8%), iar cele mai pronuntate scaderi au fost resimtite de Danemarca (-21,8%) si Irlanda (-9,7%). In spatiul comunitar format din cele 27 de state membre, comenzile industriale au scazut cu 0,1% in iunie fata de mai.

La nivelul statelor membre, in iunie fata de mai s-au inregistrat scaderi ale cererii pentru echipamentele de transport (-6%) si echipamentele electrice si electronice (-0,6%). Cele mai pronuntate cresteri ale numarului de comenzi au fost primite pentru masini si echipamente (2,2%).

In spatiul comunitar, in iunie 2008 fata de iunie 2007, cea mai mare scadere a comenzilor a fost inregistrata tot de echipamentele de transport (-26,2%) si de echipamentele electrice si electronice (-3,0%). Singurele cresteri ale comenzilor in aceasta perioada s-au inregistrat pentru metale si produse fabricate din metale (+6,1%) si chimicale si produse din chimicale (+3,2%).